Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

IMM-urile cer plafonarea preţurilor energiei la nivelul din decembrie 2020

1
17 Jan 2022 16:43:04
Autor: Afrodita Cicovschi

Confederaţia Naţională a IMM-urilor cere  plafonarea preţurilor energiei la nivelul din decembrie 2020 pentru o perioadă de cel puţin 1 an, pentru a se putea corecta cadrul legislativ, astfel încât să poată fi depăşită actuala criză a preţurilor energiei.

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative semnatare îşi exprimă îngrijorarea si sunt alarmate de criza energetică cu care România se confruntă., notează CNIPMMR într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului.
 
„Suntem constienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte.
 
Deoarece situaţia este datorată unui cumul de factori, printre care enumerăm:
 
 Liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională;
 Lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic;
 Lipsa mecanismelor de control aplicate preventic;
 
Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani).
 
În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise.
 
Solicitam de asemenea crearea unui Task Force national care in termen de maxim o luna sa vina cu solutii pe termen mediu si lung pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, iar aceste solutii sa se materializeze intr-un pact asumat de toate fortele politice si de partenerii sociali”, se menţionează în documentul citat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

eugenc
17.01.2022, 21:42:32

Ce e asa de greu ? Contract pe termen lung cu Gazpromul cum a facut Ungaria si Rep Moldova. Sau daca nu se permite de sus sa importam de la unguri si Rep Moldova platind un mic comision. Oricum a fost un articol ca 30 - 40% din gazul din Romania este de la rusi. Daca Ungaria a putut face contract inseamna ca se poate - nu e inca total interzis de sefii nostrii. Piata spot este o teapa de care profita toate hedge fondurile americane sa explodeze preturile si in final sa vanda LNG-ul lor scump. In final SUA si Rusia castiga, Europa pierde.

Modifică Setările