Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Importurile de electricitate ale României au ajuns la un nou record, foarte aproape de capacitatea maximă, după deconectarea Unităţii 2 de la Cernavodă

0
14 Oct 2021 15:52:45
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

România a importat, joi, peste 2.600 de MW, reprezentând un record istoric, pe fondul deconectării automate a unui reactor nuclear de la Cernavodă, arată datele Transelectrica, analizate de Agepres.

Potrivit sursei citate, cel mai mare nivel al importurilor de electricitate a fost atins la ora 9:47, respectiv 2.617 MW, foarte aproape de capacitatea maximă de import, 3.000 de MW.
 
La aceeaşi oră, datele Transelectrica arată că unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată de la sistemul energetic naţional (SEN).
 
După acest vârf, importurile au început să scadă uşor şi au ajuns la 2.296 MW la ora 14:40. Consumul era de 7.639 MW, iar producţia internă, de 5.343 MW, informează Agerpres.
 
Nuclearelectrica a anunţat, joi dimineaţa, că unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în SEN. 
 
Specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza şi susţin că deconectarea automată a unităţii s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unitatii functionand si raspunzand conform proiectului în astfel de situatii.
 
„Deconectarea automată a Unitătii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului înconjurător.”, transmit reprezentanţii Nuclearelectrica.
 
România poate importa energie la o putere de maximum 3.000 MW şi poate exporta până la 2.800 MW, potrivit unui raport al Transelectrica. 
 
Nuclearelectrica a realizat în prima parte a anului un profit net de 385,4 milioane de lei, în creştere cu 12,3% faţă de perioada similară a anului anterior. Veniturile din exploatare au urcat cu aproape 17%, la 1,38 miliarde lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările