Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Industria cu joburi de 5.000 de lei, fără doritori de angajare

9
23 Jun 2021 11:37:59
Autor: Afrodita Cicovschi

Una dintre cele mai cunoscute industrii din ţara noastră, până nu de mult destul de atractivă, a ajuns să publice anunţuri de angajare, oferind salarii de 5.000 de lei, la care să nu se înscrie nimeni, nici măcar pentru un interviu.

„Sunt anunţuri şi interviuri pentru locuri de muncă în HoReCa pentru care nu se prezintă niciun candidat, cum ar fi un job de manager de locaţie cu un salariu de 5000 lei net, fără niciun candidat la interviu după două săptămâni, sau poziţii de ospătar şi bucătar, care nu mai sunt la fel de căutate de specialişti din cauza instabilităţii legislative”, avertizează Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO), precizând că încrederea în industria HoReCa se află la cel mai scăzut nivel de după ’89.
 
Membrii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii, care reprezintă interesele sectorului ospitalităţii în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus, sunt Horetim Timişoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanţa, Asociaţia Horeca Oltenia, Dolj, Asociaţia HoReCa Bacău, Asociaţia Patronală Horeca Argeş, Asociaţia HORECA Neamţ şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni.
 
Industria ospitalităţii a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la începutul pandemiei, ajungând acum să funcţioneze mai mult din inerţie şi nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant şi stabil.
 
Numărul de angajaţi din industria hotelurilor şi a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scădere de 19% în raport cu anul anterior. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, faţă de 710 milioane lei în 2019, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanţelor. 
 
Industria ospitalităţii este sectorul care a înregistrat cea mai mare creştere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%, fiind urmată de industria de evenimente (creştere a pierderilor nete cu 169% în 2020 faţă de 2019) 
 
Nevoia de reprezentativitate la nivel naţional şi de apărare a intereselor jucătorilor mici şi medii, care reprezintă peste 80% din industria HoReCa, sunt principalele obiective asumate de liderii Federaţiei.
 
“În ultimul an am aşteptat de la administraţiile centrale şi locale ajutoare financiare eficiente – aşa cum s-a întâmplat în multe din ţările europene – şi măsuri cu o direcţie clară în aşa fel încât să putem să estimăm paşii pe care urmează să îi facem. Nici una din aceste aşteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante şi târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârşire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate”, a declarat Corina Macri, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO).
 
În acest context, membrii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii îşi propun să reconstruiască industria HoReCa în următorii doi ani, pe baze solide şi sustenabile, transparenţă şi etică în business. 
 
Astfel, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii propune schimbări leg-islative, debirocratizare administrativă, profesionalizarea forţei de muncă, reconversie, învăţământ dual şi programe de susţinere şi dezvoltare a antreprenorilor locali.
 
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii propune un dialog social con-stant, devenind parteneri de discuţie cu toţi cei interesaţi în reclădirea industriei, investiţii resurse umane, financiare şi logistice pentru a pune pe masa decidenţilor locali şi centrali cele mai bune soluţii, şi organizează la Cluj, pe 28-29 iunie, Summit-ul Industriei Ospitalităţii.
 
Profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019, relevă datele publice. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Florescu Constantin
23.06.2021, 11:51:06

Nu-i asa ca este nevoie de import de indieni?Meschinilor!

-6 (10 voturi)
Ludwig
23.06.2021, 11:53:29

natalitatea scazuta si emigrarea masiva au facut ca sa nu mai gasesti oameni in nici un domeniu....Solutia va fi in continuare..nepalezi, sri lankezi, vietnamezi...Nasol e ca la bucatarie merge, dar la ospatar nu merge ca nu stiu limba...

+6 (8 voturi)
Popa Pius
23.06.2021, 12:15:00

Dracul nu-i chiar așa negru, mergeam la vecini cînd aceștia încă nu învățaseră să rupă românește (iar la engleză erau tufă de Veneția) și le arătam ospătarilor pe meniu poza cu ce vreau și al dracului bucătar mîncarea arăta exact ca în poză și de multe ori nu puteam termina porția că 600 grame de pește scria, produs FINIT, 600 de grame era, nu ca la noi, ”c-a scăzut la prăjit”...

+6 (6 voturi)
Popa Pius
23.06.2021, 12:10:26

Cei 5000 sînt pe lună, dar pe pămînt mai puțini. Și cum hoțpătarii s-au obișnuit cu ciubucuri grase, de parcă toată lumea primește bonus de la patroni ca să le dea lor pentru simplu fapt că-și fac treaba în scîrbă...

+5 (5 voturi)
Dorin Popa
23.06.2021, 12:55:54

Dar locurile de munca pentru ingineri unde sunt? Ca-n HoReCa poate sa lucreze orice bolovan.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările