Industria rămâne motorul economiei: producţia a crescut cu 9,4% în primele două luni. Există şi un mic reviriment în sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria a fost anul trecut, alături de agricultură, vedeta economiei
Industria a fost anul trecut, alături de agricultură, vedeta economiei

Producţia industrială a crescut în primele două luni cu 9,4% ca serie brută, susţinută de avansul industriei prelucrătoare cu 10,7% şi al producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 3,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (15%), industria bunurilor de capital (13,1%), industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent (7,4% fiecare) şi industria energetică (3,8%)“, se arată într-un comunicat al INS. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a consemnat un avans de 10%, cu creşteri pe segmentele industriei prelucrătoare (11,1%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,4%), în timp ce industria extractivă a avut o reducere de 2,6%.

În februarie, producţia a crescut faţă de luna precedentă cu 2,4% serie brută, dar ca serie ajustată s-a diminuat cu 1,3%.

„În luna februarie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,4%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,8%) şi a industriei extractive (+0,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7,4%“, se spune în comunicat.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,4%), industria bunurilor de capital (6%) şi industria bunurilor intermediare (2,8%) şi scăderi în industria energetică (-6,8%) şi în cea a bunurilor de uz curent (-0,2%).

Faţă de februarie 2013, producţia industrială a crescut cu 8,8% serie brută şi cu 9,1% serie ajustată.

INS anunţa ieri scăderea consumului de electricitate cu 0,3% în primele două luni faţă de perioada similară din 2013, însă producţia a crescut cu 6%, deoarece s-a exportat mult mai mult. 

Premierul Victor Ponta declara ieri, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, că România înregistrează o creştere economică pe primul trimestru, în special în industrie, şi încasări mai mari la buget decât anul trecut. "Ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului sunt acum în vizita anuală la instituţiile financiare internaţionale. (...) Cei doi miniştri discută despre faptul că şi primul trimestru certifică un nivel de creştere economică, o creştere în industrie în special, care ne dă voie să fim optimişti şi pentru 2014, încasări mai mari decât în 2013, dar mai mici decât planul, dar şi cheltuieli mai mici, însă esenţial este să ne atingem obiectivele pentru acest an şi anume aplicarea sistemului privind suportarea de către Guvern a jumătate din costurile salariale pentru cei care creează locuri de muncă noi, avem împreună cu domnul Jianu programul de minimis de evaluat şi de implementat, scutirea de impozit a investirii profitului şi un vot politic foarte clar în Parlament din partea tuturor grupurilor parlamentare pentru negocierea de la începutul lunii iunie cu scăderea CAS", a afirmat primul ministru, potrivit Agerpres.ro.

Mai puteţi citi:

Cine va plăti pentru salvarea industriei? Populaţia, bugetul sau producătorii de energie regenerabilă ar putea să acopere scutirile la certificate verzi

România va putea permite scutirea marilor consumatori industriali de achiziţia a maximum 80% din certificatele verzi, însă problema care se pune acum este cine va acoperi diferenţa: populaţia, bugetul sau înşişi producătorii de energie regenerabilă.

Azomureş: Dacă Guvernul nu va subvenţiona marii consumatori de gaze, o să ajungem să ne închidem. Guvernul vântură suprataxa de 97%

Guvernul trebuie să facă demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru subvenţionarea indirectă a marilor consumatori de gaz pentru că altfel aceştia nu vor face faţă preţurilor impuse la gaz de către producători şi se vor închide, a declarat Mihai Aniţei, directorul combinatului Azomureş.

Vânzarea Oltchim se amână cu 45 de zile, pentru ca statul să aibă timp să preia rafinăria Arpechim de la Petrom

Termenul de vânzare al Oltchim SPV – vechicolul special creat în care au fost adunate toate activele viabile ale combinatului chimic – a fost amânat cu 45 de zile, perioadă în care statul trebuie să achiziţioneze rafinăria Arpechim de la Petrom, a declarat, la Râmnicu Vâlcea, Constantin Niţă, ministrul Economiei.

ArcelorMittal a denunţat contractul de energie cu Nuclearelectrica

ArcelorMittal Galaţi a denunţat începând cu 1 aprilie un contract de energie cu Nuclearelectrica, prin care compania de stat trebuia să livreze combinatului siderurgic 0,6 TWh până în data de 30 septembrie, valoarea totală fiind de 107,2 milioane de lei.

Ministrul Energiei avertizează Petrom şi Romgaz că suprataxarea veniturilor din liberalizarea gazelor ar putea ajunge la 97% dacă vor creşte necontrolat preţurile

Producătorii trebuie să înţeleagă „corect“ mesajul transmis de Guvern prin schimbarea modului de calcul al impozitării veniturilor suplimentare provenite din liberalizarea pieţei de gaze, astfel încât să fie păstrate locurile de muncă, în caz contrar Guvernul luând în calcul posibilitatea suprataxării cu 97%.

Guvernul adoptă actele privind preţul de referinţă la gaze şi cantitatea de energie regenerabilă subvenţionată

Guvernul va adopta astăzi ordonanţa care menţine preţul de referinţă la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie şi hotărârea care stabileşte volumul de energie regenerabilă subvenţionată, a anunţat premierul Victor Ponta.

Încă o lovitură din industria grea: Armătura Cluj vrea să închidă turnătoriile de fontă şi alamă şi să concedieze personalul

Consiliul de Administraţie al producătorului de armături Armătura Cluj-Napoca (ARM) solicită acordul acţionarilor pentru închiderea turnătoriilor de alamă şi fontă şi să disponibilizeze angajaţii din cele două secţii şi, totodată, propune vânzarea tuturor bunurilor imobile pentru plata unor datorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite