Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Inflaţia a urcat la 2,8% în iulie. Topul scumpirilor şi ieftinirilor

0
12 Aug 2020 09:47:17
Autor: Elena Deacu

Scumpirile s-au accentuat uşor în luna iulie, comparativ cu iunie, cele mai mari creşteri de preţuri având loc la servicii de transport aerian, ţigări şi conserve din fructe, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%.

Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2% în luna iulie comparativ cu luna anterioară şi cu 6,43% faţă de luna decembrie a anului trecut. Energia electrică s-a ieftinit cu 2,24% în iulie faţă de iunie, iar faţă de luna decembrie preţul acesteia este mai mic cu 1,54%, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, conservele din fructe s-au scumpit în iulie cu 0,42% faţă de iunie şi cu 2,72% faţă de luna decembrie. 

Comparativ cu luna decembrie, în luna iulie a acestui an cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 24,75%. 

În schimb, în luna iulie s-au ieftinit alte legume şi conserve de legume, cu 5,03% faţă de iunie. Comparativ cu finalul anului trecut acestea s-au scumpit cu 1,99%.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al celui viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii