Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

INS: Creşterea economică a fost de doar 3% în al treilea trimestru. Ce sector ne-a tras în jos

1
5 Dec 2019 10:02:01
Autor: Afrodita Cicovschi
Comisia de Prognoză estimase, la începutul anului, o creştere economică de 5,5%. Foto Adevărul
Comisia de Prognoză estimase, la începutul anului, o creştere economică de 5,5%. Foto Adevărul

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat avansul economiei româneşti de numai 3%, în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de 3%, serie brută, în al treilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
În noiembrie, INS a publicat datele semnal privind evoluţia economiei din al treilea trimestru, anunţând un avans de 3%, faţă de T3 2018.
 
Tot în noiembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economică pentru anul 2019, la 4%, faţă de 5,5%, cât era estimarea iniţială.
 
”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3% pe seria brută şi cu 3,2% pe seria ajustată sezonier”, a anunţat INS, joi.
 
În primele 9 luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Produsul intern brut a crescut cu 4% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier.
 
Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2019 a fost de 286,992 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3% faţă de trimestrul III 2018.
 
În primele 9 luni, Produsul Intern Brut estimat a fost de 727,183 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4%.
 
La creşterea PIB, în primele 9 luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contribuţii pozitive mai importante având: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,9%), cu o pondere de 18,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5%.
 
O altă contribuţie importantă au avut-o construcţiile (+0,6%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,2%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (+16,6%).
 
Totodată, au contribuit şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB, şi care au înregistrat o creştere cu 7,6% a volumului de activitate.
 
Un impact negativ la creşterea PIB au avut: industria (-0,2%), cu o pondere de 22,6% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 1%; agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,1%), cu o pondere de 5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,1%.
 
O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,9%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor de 109,5%.
 
În 2018, economia românească a crescut cu 4,1%, serie brută, faţă de 2017.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vasile Naftuli
5.12.2019, 11:02:35

„Ce sector ne-a tras în jos”, petrochimia și siderurgia. În schimb crește vertiginos sectorul mallurilor și super „MARKETURILOR”.

Modifică Setările