INS: Numărul pensionarilor, aproape egal cu cel al salariaţilor în trimestrul 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îngrijorările privind scăderea demografică sunt confirmate, din nou, de Institutul Naţional de Statistică: În cel de-al doilea trimestru, raportul pensionari/salariaţi a fost aproape egal (9 pensionari la 10 salariaţi), dar acesta va creşte în defavoarea salariaţilor, având în vedere numărul scăzut de copii nou-născuţi în acest an şi creşterea vârstei medii de viaţă.

Potrivit INS, în cel de-al doilea trimestru, numărul mediu de pensionari a fost de 5,225 Milioane persoane, în scădere cu 9.000 persoane faţă de trimestrul precedent, pensia medie lunară fiind de 1.022 lei, mai mare cu 0,6% faţă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 982 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,1% (comparativ cu 52,2% în trimestrul precedent).

„Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10: Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman”, a informat INS.

Şi pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 450 de lei (790 lei în judeţul Botoṣani faţă de 1247 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, în timp ce pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,9%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 1,9%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG1 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizaţie socială), în trimestrul II 2017, a fost de 1001,1 mii persoane, din care: 787.700 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 16,9% din totalul pensionarilor din această categorie; 211.100 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 55,7% din totalul acestora; 2.300 persoane din sistemul militar, reprezentând 1,4% din totalul acestei categorii.

Se nasc tot mai puţini copii. Populaţia îmbătrâneşte

Potrivit INS, în primele 7 luni s-au născut puţin peste 104.000 de copii, număr cu 7.500 mai mic decât în perioada similară a anului trecut. Sporul natural a rămas negativ, ba chiar s-a accentuat. Dacă în primele 7 luni din 2016, numărul decedaţilor îl depăşea cu 38.000 pe cel al nou-născuţilor, în acest an diferenţa dintre cei veniţi pe lume şi cei care au plecat dintre noi a urcat la 50.000. 

Altfel spus, în câţiva ani vom avea mai puţini elevi la şcoală, apoi mai puţină forţă de muncă activă.

În ce priveşte vârsta medie a populaţiei, aceasta a crescut în ultimii 15 ani cu 5.4 ani. Judetul cu vârsta medie cea mai înaintată este Teleorman, unde locuitorul mediu are 44 de ani. Dar Teleorman este de departe campionul îmbătrânirii, cu aproape 33% din populaţie de peste 60 de ani. Vâlcea, Brăila şi Buzău sunt următoarele „cele mai îmbătrânite” judeţe, la polul opus situându-se Ilfov, Iaşi, Timiş şi Satu Mare unde ponderea seniorilor nu trece de 22%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite