Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Inspecţii la sediile Electrica şi CEZ, suspectate de abuz în procesul de liberalizare a pieţei de energie electrică

2
20 Apr 2021 12:02:42
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, două investigaţii ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuţie Energie Electrică România SA şi, respectiv, Distribuţie Energie Oltenia SA, pe piaţa distribuţiei de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori deţin licenţă de distribuţie.

Autoritatea de concurenţă are indicii privind implicarea operatorilor de distribuţie în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenţilor acestora.
 
”Comportamentul suspectat are potenţialul de a afecta concurenţa pe piaţa furnizării de energie electrică, precum şi consumatorii, clienţi finali de energie electrică. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales în contextul procesului de liberalizare pe care România l-a implementat în ultimii ani, ce implică tranziţia de la o piaţă reglementată către una concurenţială. De altfel, noi monitorizăm procesul de liberalizare şi am atenţionat companiile de distribuţie să nu împiedice migraţia clienţilor ” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
 
În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica şi CEZ, din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Ploieşti şi Craiova.
 
Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
 
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.
 
Consiliul Concurenţei reiterează faptul că orice client final de energie electrică poate alege în mod liber oferta concurenţială cea mai potrivită nevoilor sale, de la orice furnizor prezent pe piaţă, fără nicio intervenţie din partea operatorului de distribuţie, care nu are un rol activ în procesul de schimbare a furnizorului. De altfel, distribuitorul de energie electrică este obligat să opereze reţeaua concesionată pentru toate locurile de consum din acea reţea, activităţi precum cele de mentenanţă, de modernizare, de intervenţie la avarii sau de măsurare a consumului fiind prestate în mod similar tuturor clienţilor, indiferent de furnizorul de la care aceştia achiziţionează energia electrică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Capelin Amar
20.04.2021, 12:31:24

Cititorilor de bună-credință: Cât vă mai trebuie ca să înțelegeți că în materie de energie electrică nu există piață liberă sau concurențială? "Liberalizarea" pieței de energie este una dintre marile escrocherii inițiate și practicate interesat de marii rechini ai rețelei de "băieți deștepți" care obțin câștiguri fabuloase fără riscuri și fără ca să întreprindă vreo activitate oarecare. Tot ce fac ei sunt doar tipărirea de facturi și consum inutil de hârtie. Iar statul a dat pe mâna unui grupuscul de șmecheri bine plasați o sursă extrem de profitabilă de câștiguri imediate și facile, în loc s-o folosească pentru a-și crește veniturile bugetare și a reduce în același timp prețurile de vânzare către populație sau industrie. Sub pretextul respectării unor recomandări și a respectării legislației europene s-a dat mână liberă cartelurilor de speculanți și oameni de casă ai politicienilor sau serviciilor pentru a controla prețurile energiei electrice și a gestiona câștigurile fabuloase obținute fără efort sau investiții riscante. Poate vă întrebați de ce se triplează prețul energiei de la producător la consumator. Simplu de dedus și de explicat: pentru că lanțul de comercializare este prea lung și fiecare componentă mai trântește câte un adaos ca să aibă un profit cât mai substanțial. Iar " furnizorii" iau partea leului și bineînțeles o mai împart și cu alții.

-1 (1 vot)
imsi1 imsi1
20.04.2021, 12:57:05

In toata europa liberalizarea a insemnat cresterea preturilor insa statule au intervenit si nu au permis obtinerea de pofituri nemeritate. In Romania ii la fel cu exceptia ca niste idioti si au inchipuit ca pot sa puna pe drumuri milioane de oameni. Normalera ca cei care raman sa primeasca un tarif preferential asa cum fac toti comerciantii cu clientii fideli. La noi a fost invers si fidelii au fost penalizati fiind automat incadrati la clienti de ultima instanta. Adica 80% din clienti ramasi la acelasi furnizor sunt considerati de acesta ca aparuti din senin. Asta i marea excrocherie ! Eu ca si comerciant ma uit sa vad nr de clienti actuali si volumul de vanzari. Pe baza asta imi fac planul de afacere nu pe baza a unor ipotetici noi veniti concurentiali. Cresterea de profit pe baza cresterii preturilor peste o anumita limita trebuie impozitata drastic fix ca in SUA.

-1 (1 vot)
Modifică Setările