Inspectori ANPC, agresaţi şi ameninţaţi de bancheri şi recuperatori în timpul controalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul de audit efectuat de Curtea de Conturi asupra activităţii privind protecţia consumatorilor în perioada 2015 – 2019 a scos la iveală o serie de nereguli comportamentale, inclusiv ameninţări proferate de operatori financiar-bancari supuşi verificărilor.

Potrivit raportului, Curtea de Conturi a constatat „existenţa unor presiuni cu care se confruntă în unele cazuri personalul ANPC în derularea activităţii de control şi supraveghere a pieţei în domeniul financiar”. 

„Din analiza documentelor puse la dispoziţia echipei de audit precum şi din intervievarea personalului de specialitate din cadrul ANPC, auditul a remarcat faptul că au existat cazuri în care comisarii din cadrul serviciului de produse şi servicii financiare au fost supuşi unor presiuni (ameninţări şi plângeri penale) atât din partea petiţionarilor (persoanele fizice care sesizează în scris ANPC – n. red.) cât şi din partea operatorilor financiar-bancari verificaţi. Totodată, au existat situaţii de obstrucţionare a verificărilor ori atitudini arogante şi opozabile din partea operatorilor verificaţi la adresa comisarilor ANPC”, se arată în raport.

În concluzie, legislaţia incidentă domeniului auditat a fost în perioada 2015-2019 cel puţin „relaxată”, fapt care a avut un impact negativ asupra activităţii desfăşurate de către comisarii ANPC, astfel că, din această cauză, în unele situaţii, prin rezultatele controalelor efectuate de către comisari, nu s-a reuşit îndeajuns protejarea consumatorilor afectaţi de comportamentul incorect al unor operatori. Totodată, legislaţia incidentă nu protejează îndeajuns personalul ANPC pentru a evita situaţiile în care acesta este agresat, ameninţat sau intimidate.

Potrivit informaţiilor furnizate de către ANPC, în perioada auditată au fost depuse un număr de 12.255 de reclamaţii (din care au fost clasate un număr de 1.580 reclamaţii) având ca obiect: „clauze abuzive” (40%); „dobânzi penalizatoare calculate pe perioada executării silite” (11%) şi „valori foarte mari ale dobânzilor penalizatoare” (9%).

În ceea ce priveşte recuperatorii de creanţe, potrivit informaţiilor furnizate echipei de audit, în perioada 19.02.2018 - 23.02.2018 au fost verificate 10 entităţi de recuperare creanţe constatându-se abateri la 5 dintre acestea, fiind aplicate 4 sancţiuni, din care 3 avertismente şi o amendă contravenţională în valoare de 30.000 lei.

Potrivit evidenţelor ANPC, entităţile de recuperare creanţe nerezidente de talie regională care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa din România domină preponderent achiziţiile efectuate pe piaţa creditelor neperformante prin entităţi din următoarele state: Cehia, Polonia, Germania, Norvegia, Suedia, Elveţia, dar există şi cazuri în care o serie de entităţi nerezidente de talie regională din cadrul UE şi-au înfiinţat şi societăţi cu sediul social în România pentru desfăşurarea activităţilor de recuperare creanţe. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite