Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Interes ridicat pentru panourile solare cu bani de la stat. Peste 4.000 de dosare, depuse în primele două ore

1
10 Sep 2019 12:06:07
Autor: Elena Deacu

Peste 4.000 de dosare pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani de la stat au fost depuse în circa două ore de la lansarea programului, marţi, 10 septembrie, ora 10.00, ceea ce arată interesul ridicat al românilor pentru acest program.

UPDATE Aplicaţia pentru înscrierea în programul prin care românii îşi pot instala panouri solare cu bani de la stat a fost suspendată, anunţă Administraţia Fondului de Mediu (AFM), în contextul în care interesul românilor a fost foarte ridicat, iar fondurile au fost epuizate în câteva ore, pentru anumite regiuni.

Românii pot solicita 20.000 de lei bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă, de marţi, când a demarat demarează programul „Casa Verde Fotovoltaice“. Ministrul Mediului a anunţat că sunt fonduri suficiente pentru ca 33.000 de gospodării să beneficieze de acest program.

Potrivit datelor de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), peste 4.000 de dosare au fost depuse deja, în numai două ore de la lansarea programului.

Cel mai mare interes vine, surprinzător, din zona Sud-Vest Oltenia, unde au fost depuse peste 1.300 de dosare, deşi pentru această zonă a fost alocată a doua cea mai mică sumă, de 53,24 milioane lei.

În schimb, interesul este cel mai scăzut în zona Bucureşti-Ilfov, unde doar 190 de dosare erau depuse, la ora 12.00. Pentru această zonă a fost alocată a doua cea mai mare sumă, de 80 milioane lei.

Românii pot primi 20.000 de lei de la stat pentru a-şi monta acasă panouri fotovoltaice şi pentru a le conecta la reţeaua electrică, astfel încât să poată şi să vândă excesul de curent produs.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.
 

Aplicaţie web pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Instrucţiuni de accesare a Programului „Sisteme fotovoltaice” de către persoanele fizice

Instrucţiuni de accesare a Programului „Sisteme fotovoltaice” de către instalatori

CERERE DE FINANŢARE

Lista instalatorilor validaţi în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, care au semnat contractele de finanţare cu AFM

Motive de respingere frecvent întâlnite!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ilisie Ioan
10.09.2019, 14:13:57

O mare porcărie, scremută de statalăi. Din impozit pe muncă, din TVA, din accize plătite de toți cetățenii, din muncă, statalăii dau bani la uni că să-și cumpere panouri, la alți pentru autoturisme, bani de vacanțe și tot felul de subvenții, una mai demențială ca alta. Veți zice că sînt fonduri europene. Aaaa, fondurile astea europene sînt de la extratereștri. Nu-s din taxele pe muncă, munca cetățenilor din țările europene printre care și România? Sîntem administrați de statul porcărie, stat pentru care munca liberă e o infracțiune, adică infractori nu-s escrocii care te jefuiesc prin tot felul de taxe, ci cei ce încearcă să se sustragă jafului practicat de stat. Și pînă la urmă ce fac statalăii cu banii jefuiți: pensii speciale 74000 lei, pensii speciale cumulate cu salarii speciale, pensionari de pe la 40 ani, precum cei din poluția Caracal.

Modifică Setările