Articol publicitar

INTERVIU Mihaela Colesnic, manager de produs Romanian Software

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem extrem de fericiţi că oamenii au încredere în noi şi că reuşim să îi ajutăm! Cred că încrederea vine din faptul că apelând la serviciile noastre, companiile, dar şi angajaţii îşi asigură liniştea legislativă“ - Calculatorvenituri.ro, consultantul fiscal gratuit, al românilor.

Autor: Florian Schiponca

Anul acesta a adus cu sine „revoluţia fiscală” care a perturbat modul de calcul al salariilor din întreaga economie românească. Contribuţiile au trecut în sarcina angajatului, creând incertitudine în privinţa modului de calcul, însă zeci de mii de contribuabili au avut, în tot acest timp, un aliat de nădejde, portalul calculatorvenituri.ro. Acesta calculează, in timp real, salariul, contribuţiile şi impozitul datorat către stat. Despre utilitatea acestui instrument de calcul online, vorbim cu Mihaela Colesnic, manager de produs în cadrul Romanian Software, compania care oferă calculatorvenituri.ro în mod gratuit, tuturor românilor.

F.S. Anul acesta, modul de calcul al drepturilor salariale, a fost de-a dreptul bulversant, oamenii neştiind exact caţi bani ar trebuiprimească. Cum i-a ajutat calculatorvenituri.ro?

M.C. Într-adevăr, începutul anului 2018 a bulversat atât angajaţii, cât şi angajatorii. Noi am numit-o „revoluţie fiscală”, pentru că a fost o perioadă gri, în care nimeni nu mai înţelegea ce trebuie să facă... Ideea dezvoltării acestui calculator a pornit, de fapt, acum câţiva ani, de la dorinţa de a oferi gratuit, sprijin, celor care doreau să-şi facă astfel de calcule. Calculatorvenituri.ro face ca totul să fie foarte simplu. Cu un singur click, acesta procesează calculele salariale în funcţie de criteriile selectate. Un alt mod prin care portalul poate ajuta publicul larg este comparatorul de venituri, care permite, în timp real, determinarea salariului brut şi net, calcularea veniturilor pentru contractele de prestări servicii cu persoane autorizate (PFA), sau a celor care sunt remunerate prin drepturi de autor sau prin mandate de director ori administrator.  Totul  se realizează  comparativ. În acest fel, poate fi ales modul cel mai avantajos de plată a colaboratorilor.

F.S: Bănuiesc că oamenii sunt încântaţi să aibă un astfel de ajutor. Cum se foloseşte calculatorul? Trebuie să fii expert în tehnologie ca să îl poţi utiliza sau este la îndemâna oricui?

M.C: Este o întrebare foarte bună! Calculatorul este atât de simplu de folosit, încât oricine îl poate folosi, de la studenţi sau persoane fizice autorizate, până al angajaţi şi angajatori. Nu trebuie decât să introduci valoarea salariului net, să zicem, iar algoritmii din spate îţi calculează brutul, contribuţiile de pensii, sănătate, impozitul şi contribuţia de asigurări pentru muncă. În plus, cu ajutorul aplicaţiei noastre, angajaţii îşi pot compara tipurile de remuneraţii pentru a vedea care este varianta optimă. Toate calculele se bazează pe ultimele prevederi legale în materie de contribuţii sociale, aşa că cifrele generate pot fi folosite cu cea mai mare încredere! De altfel, de fiecare dată când apare o schimbare în legislaţie, noi o implementăm imediat în algoritmii de calcul ai aplicaţiei. Calculatorvenituri.ro este gratuit pentru toate persoanele fizice şi este disponibil inclusiv că aplicaţie pe telefonul mobil, putând fi descărcat de pe Google Play şi Apple Store.

F.S: Aţi făcut referire şi la angajatori... Cum poate ajuta aplicaţia calculatorvenituri.ro, companiile?

M.C.: Noi am gândit produsul şi pentru companii, mai ales pentru cele care nu au un consultant fiscal sau un avocat. Ştim cu toţii că aceştia au onorarii mari şi multe companii nu îşi permit un astfel de efort financiar. Spre exemplu, calculatorul şi comparatorul se dovedesc a fi extrem de utile departamentelor de HR şi salarizare atunci când se decide acordarea măririlor salariale. Ştiu că în aceste cazuri apar diverse probleme de calcul, care pot fi depăşite prin folosirea acestor aplicaţii.

F.S. Aceste facilităţi sunt oferite tot cu titlu gratuit şi companiilor?

M.C.: Pentru companii, funcţia de convertor salarii din cadrul calculatorvenituri.ro este disponibilă în schimbul unei sume modice. Aici lucrurile diferă în funcţie de situaţie. Dacă o companie intră în aplicaţie pentru a-şi calcula impozitele şi contribuţiile, poate utiliza calculatorul gratuit. Însă dacă doreşte să compare sau să convertească sumele, prin descărcarea unui şablon şi practic să îşi aducă costurile la nivelul salarial al anului 2017, prin simulări de calcule, trebuie să plătească o taxă per angajat.

F.S. Am văzut că aveţi şi o comparaţie între salariul din anul 2017 şi cel din anul 2018. De ce?

M.C.: Odată cu „revoluţia fiscală”, atunci când contribuţiile au fost duse în sarcina angajatului, calculatorul de venituri s-a dovedit a fi un instrument foarte util pentru angajaţi şi angajatori din cauza incertitudinii înregistrate la acel moment. Companiile nu ştiau exact cum să acţioneze iar angajaţii nu ştiau ce se va întâmpla cu salariile lor. Guvernul nu putea să oblige pe nimeni din sectorul privat să mărească salariile pentru a păstra acelaşi nivel al netului. Au fost companii care nu au mărit salariile, însă majoritatea au decis să păstreze sumele nete ale angajaţilor la nivelul celor din anul 2017 deoarece analiza costurilor a evidenţiat în majoritatea cazurilor o scădere a fondului de salarii. Au fost probleme pentru angajaţii din sectorul IT şi pentru angajaţii cu dizabilităţi, care sunt în continuare scutiţi de plata impozitului pe venit. În aceste cazuri discrepanţa a fost foarte mare, iar din ceea ce am observat, companiile au decis să rămână la acelaşi nivel salarial acceptând o creştere cu aproximativ 7%. Acesta a fost impactul. Noi, pentru a veni în sprijinul lor am dezvoltat atât comparaţiile între 2017 şi 2018, cât şi un sistem pentru companii, unde acestea pot să îşi importe practic salariile brute şi nete aferente anului 2017, eventual de pe ultimul stat de salarii şi convertorul care calcula efectiv brutul care trebuia avut în vedere. Astfel, le-am pus la dispoziţie toate elementele necesare pentru a lua cea mai bună decizie.

F.S. Înţeleg că cei care au apelat la varianta bonusului nu au beneficiat ulterior de subvenţia acordată de Guvern pentru contribuţia de asigurări de sănătate.

M.C.: Da, dar era specific pentru salariaţii din IT scutiţi de impozitul pe profit. Acolo salariile ar fi trebuit să fie majorate cu minim 20% pentru a beneficia de reducerea plăţii contribuţiilor la asigurările de sănătate.

F.S. Ce s-a întâmplat cu cei care nu au majorat salariile?

M.C.: Cine nu a majorat salariile nu a beneficiat de subvenţie, nici atunci şi nici ulterior.

F.S. Ce alte funcţionalităţi mai dezvoltaţi în aplicaţie?

M.C.: Din luna mai am introdus un sistem de alerte legislative, care, spunem noi, ajută foarte mult atât companiile, cât şi publicul larg. Mai exact, trimitem, printr-un newsletter sau printr-un articol, orice modificare legislativă cu impact în calculul salarial. Serviciul este adresat tuturor utilizatorilor înregistraţi, cu cont pe calculatorvenituri.ro.

F.S. De unde primiţi informările legislative?

M.C.: Noi monitorizăm zilnic publicările din Monitorul Oficial şi dacă apar noutăţi, ne informăm clienţii în cel mai scurt timp.

F.S. Şi interpretarea legii, cine o face?

M.C.: Tot noi o facem. Analizăm posibilul impact fiecare legi şi ne informăm imediat toţi clienţii. În cadrul companiei avem experţi în legislaţia fiscală, dar şi specialişti în dreptul muncii..

F.S. Aveţi În vedere şi celebra declaraţie unică în jurul căreia s-a făcut atâta vâlvă?

M.C.: Am avut multe solicitări de ajutor în completarea acestei declaraţii, motiv pentru care am început să lucrăm la un astfel de produs. Am sesizat că foarte multă lume a avut probleme cu completarea declaraţiei unice, pentru că trebuia estimat venitul anual pentru 2018, definitivat cel din 2017 şi făcut calculul taxelor care urmau să fie plătite. Sperăm ca prin intermediul unor întrebări specifice să ghidăm cât mai bine publicul în completarea declaraţiei. Toţi utilizatorii site-ului calculatorvenituri.ro vor putea să exporte, gratuit, declaraţia unică, pentru a o încărca pe site-ul ANAF. Această operaţiune poate fi făcută de fiecare client în parte sau putem să o facem noi în schimbul unei taxe. Urmăriţi site-ul calculatorvenituri.ro, deoarece vom anunţa acolo când lansăm acest nou produs!

F.C. Cum se leagă calculatorvenituri.ro de platforma de HR pe care o oferă Romanian Software?

M.C.: Calculatorvenituri.ro este de fapt oglinda platformei noastre, colorful.hr. Practic, prin platformă ajutăm companiile, mai exact departamentele de resurse umane, să-şi optimizeze toate procesele cheie de HR, precum salarizarea, administrarea de personal, pontajul şi chiar evaluarea angajaţilor. De asemenea, oferim servicii complete de externalizare pentru salarizare şi administrare de personal, precum şi servicii de recrutare şi leasing de personal. Iar calculatorvenituri.ro vine să ajute angajaţii, persoanele fizice autorizate şi antreprenorii.

F.S.: Deci practic oferiţi suport fiscal pentru toate categoriile active din România. Câte companii şi câte persoane fizice folosesc serviciile voastre?

M.C.: Pe zona de platformă şi externalizare avem deja peste 500 de companii care folosesc cu încredere produsele şi serviciile noastre. Acest lucru înseamnă că, lună de lună, aproape 200.000 de angajaţi îşi iau salariile la timp prin platforma noastră. În plus, de când am creat calculatorvenituri.ro, am depăşit 1.000.000 de calcule. Desigur, suntem extrem de fericiţi că oamenii au încredere în noi şi că reuşim să îi ajutăm! Cred că încrederea vine din faptul că apelând la serviciile noastre, companiile, dar şi angajaţii, îşi asigură liniştea legislativă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite