Ioana Petrescu, la Adevărul Live: Taxa pe stâlp va conţine o formulă care să reglementeze situaţiile în care o conductă trece prin mai multe comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa pe stâlp va conţine o formulă unitară prin care companiile care au construcţii speciale ce se întind pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale să poată să îşi împartă corect sumele pe care trebuie să le plătească bugetelor locale, a declarat, la Adevărul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că taxa pe construcţii speciale va fi redusă de la 1,5% la 1%, iar banii vor rămâne la autorităţile locale.

Acum, Petrescu a afirmat că noul mod de calcul al taxei va fi definitivat până la finele lunii septembrie, pentru ca mediul de afaceri să poată să îşi facă bugetele, planurile pentru 2015. 

„Iniţial, planul era ca această taxă pe construcţii specială să fie modificată mai spre sfârşitul anului, dar pentru că au explicat foarte clar că fiecare companie trebuie să-şi facă acest plan din septembrie am decis împreună cu primul-ministru şi cu reprezentanţii Parlamentului din Comisia de Industrii şi Servicii s-o facem mult mai repede, astfel încât această modificare să fie în Monitorul Oficial la sfârşitul lui septembrie astfel încât companiile să aibă mai multă predictibilitate“, a afirmat ministrul.

Prima dată când companiile vor trebui să declare noua taxă va fi, astfel, în mai 2015. Ea a mai menţionat că este o reducere a poverii fiscale, astfel încât companiile să facă investiţii. Scăderea de 0,5 puncte procentuale înseamnă, practic, diminuarea taxei cu 33%.

În privinţa faptului că banii vor ajunge la autorităţi locale, Ioana Petrescu a explicat că taxa pe construcţii speciale este oricum o extindere a bazei de impozitare în domeniul taxelor pe proprietate şi că acestea oricum se colectează la bugetele locale.

Ea a spus că mediul de afaceri a ridicat problema infrastructurii care trece prin mai multe localităţi, precum ţevi. „Va fi o formulă foarte simplă cum se alocă valoarea ţevii respective în fiecare U.A.T (unitate administrativ-teritorială – n.r.) astfel încât compania respectivă să nu aibă nevoie să o evalueze pe fiecare U.A.T. Pentru alte tipuri, o sondă, este mai uşor, mai mult ca sigur este într-un singur U.A.T şi ştiu valoarea sondei respective. Dar măcar să aibă posibilitatea unui calcul foarte simplu dacă lucrurile devin foarte complicate pe diverse UAT-uri“, a spus Ioana Petrescu.

„Dacă ţeava respectivă trece prin trei comune, cum calculează firma respectivă ce parte din ţeava respectivă plăteşte la comuna respectivă? În anumite cazuri este extrem de simplu unde este construcţia respectivă şi care e valoarea ei brută, în altele, cum e ţeavă respectivă, e mai greu de calculat“, a exemplificat oficialul.

Ea a afirmat că reducerea taxei pe construcţii speciale cu o treime se face după ce s

uma colectată a fost mai mare decât ceea ce am convenit în programul cu FMI.

Acolo erau trecute 488-500 de milioane de lei, dar în luna în mai companiile au declarat 1,4 miliarde de lei, din care la prima tranşă s-au colectat 700 de milioane de lei. Restul urmează să se colecteze în luna septembrie.

Printre companiile cu astfel de probleme s-ar putea afla Transgaz - operatorul sistemului de transport al gazelor, E.ON şi GdF - care sunt cei mai mari distribuitori de gaze din ţară, dar şi companiile de electrictate, precum Transelectrica, Electrica, Enel sau CEZ, care transportă sau distribuie energie în ţară.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite