Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: Redevenţele nu se vor schimba în 2015, iar de la 1 ianuarie 2016 resursele naturale vor fi taxate într-un nou mod

8
27 Nov 2014 19:02:00
Autor: Dan Străuţ
Ioana Petrescu îngheaţă redevenţele
Ioana Petrescu îngheaţă redevenţele

Sistemul actual de redevenţe pentru resursele naturale ale României va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, într-un interviu acordat Agerpres.

Noul mod de taxare a fost elaborat împreună cu specialişti în domeniu, după ce au fost solicitate informaţii şi cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de către alte state, şi a fost discutat cu Fondul Monetar Internaţional, a precizat oficialul MFP.

Joi încep consultările

În acest moment, există pregătit un proiect de lege privind acest nou mod de taxare a resurselor, iar joi încep consultările cu companiile din domeniu.

Ioana Petrescu mai spune că s-a dorit să existe suficient timp pentru consultări cu companiile, mediul de afaceri, societatea civilă, pentru dezbateri în Parlament, astfel încât să existe predictibilitate fiscală.

Intenţia autorităţilor este ca acest nou mod de taxare să fie aplicat pentru o perioadă de 10-15 ani.

„Sistemul trebuie cunoscut cu un an înainte“

În primul rând vom avea un nou sistem de taxare a resurselor naturale, dar am gândit acest mod de taxare în aşa fel încât să avem predictibilitate fiscală, să dezbatem acest nou sistem de taxare, să-l facem din timp, să nu descurajeze investiţiile şi să aducă bani la buget.
Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă.
Să-l trecem prin Parlament şi să-l discutăm cu toată lumea, să fie înţeles şi să avem predictibilitate fiscală, să fie cunoscut cu cel puţin un an înainte de toate părţile interesate
“, a precizat ministrul Finanţelor.

Urmăriţi aici interviul integral acordat Agerpres de către Ioana Petrescu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Octavian Tomutz
27.11.2014, 20:00:54

Da domnisoara ministru sa-i mai lasam sa-si traga saracii niste bani macar inca un an-doi, sau pana s-o goli rezerva de petrol dupa aceea puteti sa puneti taxe pe exploatare. In schimb nu ratati taxele asupra populatiei accize, la benzina, motorina, alcool, tigari.etc....etc.. Romania cu rezeve de petrol rafinarii, terminal maritim are preturi la pompa 1,32euro litrul benzina; 1,38euro litrul motorina. R.Moldova fara reserve petrol fara rafinarii,importa benzina si motorina din Romania au preturi la pompa 1euro litrul benzina 1,02litrul motorina. Romania cu fabrici de tigarete si alcool preturi la magazine14lei > 3,16euro/pachet tigarete R.Moldova un pachet tigari Rothmans 10lei > 2,5lei romanesti> 0,56euro/pachet tigari Si exemplele pot sa continua. R.Moldova o tara cu mai putine posibilitati decat noi au salarii de 5000-6000lei ceea ce inseamna in banii nostril 1190-1480lei pe luna. Cum vi se pare acum.. Cine are un nivel de trai mai ridicat!??? Noi care suntem in...UE!??? sau ei care sunt considerati saraci???

+5 (5 voturi)
Florin Georgescu
28.11.2014, 14:35:11

Citesc si ma minunez !!!!!!!!!!!! Nu-mi vine sa cred.Oare visez ?Sa amine cu un an ?De ce ?De ce nu a inceput discutiile de anul trecut ?Dac dureaza 1 an nu puteau incepe negocierile mai devreme ? Ar trb. sa iasa toata tara in strada pt. incercarea asta de prosteala. Vreau sa vad ce spun partidele politice...Astept replici adevarate la adresa guvernatorilor actuali. Cred ca am innebunit de ura !Sa-i ia draq pe cei ce vor mai vota vreodata cu psd-istii.... Asta nu e partid de stinga ci e partid de hoti !Ungurii au companie nationala de petrol si noi nu mai avem...Noi care avem treditie,avem titei,aveam..De fapt AVEAM,ca acum nu mai avem nimic.

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
28.11.2014, 18:54:45

Draguta fata ! Daca nu as fi insurat as cere-o de nevasta !

+1 (1 vot)
Eugen Capilna
28.11.2014, 23:33:38

Incredibil - cineva trebuie sa raspunda si sa se ia masuri radicale. Sa zicem ca Petrom plateste 200 milioane pe an la o medie de 5% a redventelor. Daca se mareste la 15 % ceea ce e un nivel mic ar insemna de 3 ori mai mult - adica 400 milioane de euro pierduti !!! Eu zic ca sunt bani nu gluma, furati direct de la romani !!! Si de ce trebuie sa fie pe 10 - 15 ani ? Trebuie sa se stabileasca pe 3 ani maxim - este suficient !!

+2 (2 voturi)
Eugen Capilna
28.11.2014, 23:44:48

Propun sa platesca domnisoara banii din bursa ei din USA !! Frate o luna este suficienta sa puna redeventa la 15% pe un an ! Daca nu le convine sa se duca sa duca sa extraga de la rusi ca si asa au relatii excelente cu ei !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările