Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Iohannis explică de ce e nevoie de o nouă lege a pensiilor

0
5 Dec 2019 13:35:10
Autor: Afrodita Cicovschi
Klaus Iohannis este de părere că este nevoie de o nouă lege a pensiilor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis este de părere că este nevoie de o nouă lege a pensiilor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat joi de ce este nevoie de o nouă lege a pensiilor, refuzând însă să vorbească despre asumarea răspunderii Guvernului în privinţa bugetului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că ”o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile în care foarte mulţi pensionari şi conducători de instituţii semnalează inechităţi în actuala lege. Dar e o chestiune care nu se rezolvă într-o lună-două”.
 
Actuala lege a pensiilor, promovată de PSD, prevede o creştere medie cu 40% a pensiilor din 1 septembrie 2020, o creştere cu impactde 8 miliarde de lei în 2020 şi 24 de miliarde de lei în 2021.
 
Întrebat dacă e posibil ca guvernul să-şi asume răspunderea pe legea bugetului de stat pentru 2020, Iohannis a spus că ”asumarea răspunderii pe buget e o metodă de legiferare delegată care poate funcţiona în condiţiile unui guvern minoritar. Dar e strict o decizie a guvernului. Nu doresc să fac afirmaţii despre asumare, doar că ar fi constituţional”.
 
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, că, în 2020, se va lucra la o nouă lege a pensiilor, care să elimine ”disfuncţionalităţile, inechităţile”.
 
”Anul viitor, e inclus în programul de guvernare, vom crea echipe largi de lucru în care vom include specialişti, vom include reprezentanţi din partea organizaţiilor pensionarilor, evident, oameni care au expertiză în domeniu, pentru a face o analiză extrem de serioasă asupra sistemului de pensii din România, pentru a sesiza disfuncţionalităţile, inechităţile”, a declarat, miercuri seară, Ludovic Orban.
 
Întrebat la ce inechităţi se referă, premierul a afirmat: ”Dacă v-am spus că anul viitor vom lucra, astfel încât să scoatem o lege mai bună a pensiilor, asta vom face”.
 
Premierul Ludovic Orban a declarat, în 27 noiembrie, referitor la creşterea pensiilor cu 40% în 2020, că există o lege în vigoare, adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe care Guvernul intenţionează să o respecte.
 
”Vom construi proiectul de buget având în vedere această creştere”, a spus atunci Orban.
 
ŞI atunci premierul a vorbit despre ”măsuri de a corecta diferitele inechităţi care au fost generate de-a lungul timpului în domeniul pensiilor speciale”.
 
Camera Deputaţilor a adoptat, în 26 iunie, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, iar legea a fost promulgată în 8 iulie de preşedintele Klaus Iohannis.
 
Valoarea punctului de pensie a crescut, de la 1 septembrie, cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor, iar în 2021 va ajunge la 1.875 de lei. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările