Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Isărescu le cere bancherilor să reia creditarea şi să ieftinească împrumuturile

2
8 May 2013 19:01:07
Autor: Dan Străuţ
Mugur Isărescu vrea ca băncile să menţină dobânzile la depozite şi să ieftinească împrumuturile
Mugur Isărescu vrea ca băncile să menţină dobânzile la depozite şi să ieftinească împrumuturile

Dobânda pe care băncile o iau drept referinţă pentru creditare a scăzut cu un punct procentual, argumentează Mugur Isărescu.

Faptul că Banca Naţională a menţinut dobânda de politică monetară la 5,25% nu este o noutate, dar există un amănunt care ar trebui să „mişte“ piaţa bancară: coridorul de plus/minus 4% faţă de această dobândă s-a îngustat la plus/minus 3%. Sau: coridorul dobânzilor este, mai nou, între 2,25% şi 8,25%, faţă de 1,25%-9,25%, cât era până la 3 mai.

Asta înseamnă că minimul de 1,25% (faţă de media BNR de 5,25%), folosit de bănci ca referinţă pentru costurile depozitelor, creşte la 2,5%, fapt care ar putea duce la o reducere a dobânzilor oferite de bănci pentru banii atraşi de la firme sau populaţie. Dar mai înseamnă şi că maximul de 9,5% (faţă de media de 5,25%), folosită de bănci pentru a-şi calcula dobânzile cerute la creditare, scade la 8,25%, fapt care ar trebui să ducă la ieftinirea împrumuturilor acordate firmelor sau populaţiei.

Aici se regăseşte, în esenţă, mesajul transmis ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei: având în vedere îngustarea coridorului dobânzii-cheie, băncile ar trebui să reia creditarea cu dobânzi mai mici şi, în acelaşi timp, să nu scadă dobânzile la depozite chiar dacă aceste costuri ar putea să crească.

Urmează o regândire a politicilor de credit

„Cred că pentru bănci mesajul nostru devine şi mai clar. Vor pregăti o perioadă următoare, în care-şi vor regândi politica de dobânzi şi sper că fiecare, în condiţii concurenţiale, legate de situaţia bugetară internă, strategia internă, cum gândesc reintrarea în noul ciclu de reluare a creditării, să aibă în vedere ce am spus noi aici“, a spus oficialul BNR.

Bine, dar bancherii spun că nu există cerere de credit. Iată şi reacţia şefului BNR: „Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ceară credit? Băncile comerciale nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite“.

Prognoza de inflaţie scade la 3,2%

Pentru sfârşitul acestui an, conducerea BNR a revizuit prognoza de inflaţie la 3,2%, după ce în trimestrele anterioare estima 3,5%. În schimb, pentru sfârşitul anului viitor prognoza BNR a fost revizuită uşor în sus, la 3,3%. Principalul argument invocat de banca centrală pentru o posibilă scădere a inflaţiei în acest an este dat de evoluţia favorabilă a preţurilor la alimente şi la alte produse considerate volatile din punctul de vedere al costurilor.

Băncile comerciale nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite.
Mugur Isărescu
guvernatorul BNR

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

unU
8.05.2013, 20:33:15

Isarescu face spectacol pentru galerie. Stie ca, oricum, bancile nu-l vor asculta.

+2 (2 voturi)
Claudiu Cosmin Flavian
8.05.2013, 21:21:37

Normal...

+1 (1 vot)
Modifică Setările