Isărescu: FMI ne-a ajutat cel mai mult să avem un mix de politici de o anumită consistenţă. Cele mai întârziate sunt reformele structurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isărescu spune că degeaba încerci să rezolvi reforemele structurale prin politică monetară, e ca şi cum ai lua un medicament în exces în ideea că îl compensezi pe altul, dar poţi ajunge la intoxicaţie  FOTO Reuters
Isărescu spune că degeaba încerci să rezolvi reforemele structurale prin politică monetară, e ca şi cum ai lua un medicament în exces în ideea că îl compensezi pe altul, dar poţi ajunge la intoxicaţie  FOTO Reuters

Colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a ajutat România să aibă un mix de politici de o „anumită consistenţă“, acţionând ca un agregator, având în vedere comunicarea deficitară la nivel instituţional pe plan local, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult FMI? ... ca să dau şi eu un verdict după atâţia ani de colaborare cu ei. Faptul că mixul de politici a avut o anumită consistenţă, pentru că de multe ori nu prea vorbim între noi, avem probleme de feudalism târziu, să spun aşa. Şi mergeau din loc în loc (reprezentanţii FMI - n.r.), de la instituţie la instituţie şi spuneau: stai domnule, că ce faci aici nu prea se leagă cu ce face celălalt“, a afirmat miercuri Isărescu în deschiderea dezbaterii „Politici monetare neconvenţionale“.

El a precizat că discuţia este aceeaşi şi în prezent, cele mai întârziate fiind reformele structurale.

„Degeaba încerci să apeşi pe pârgii fiscale sau monetare, de la un anumit punct încolo e ca şi cum ai lua în exces un medicament, în ideea că îl compensezi pe altul. Nu! Dacă dozajul nu este bun, mai faci şi o intoxicaţie sau ceva mai rău“, a mai spus Isărescu.

O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale este prezentă de marţi la Bucureşti, până pe 26 mai, pentru discuţii tehnice privind reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie.

Reformele structurale asumate de către Guvern sunt liberalizarea gazelor şi restructurarea companiilor de stat, inclusiv a celor producătoare de energie pe bază de cărbune.

Guvernul nu a convenit cu FMI o scrisoare de intenţie la precedenta vizită din lune februarie. România nu are o scrisoare de altfel din luna martie 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite