Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Isărescu se întâlneşte cu Teodorovici. Discuţii despre ordonanţa lăcomiei

8
4 Feb 2019 06:58:36
Autor: Elena Deacu

Guvernatorul Mugur Isărescu se va întâlni luni cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), în care se va discuta despre controversata ordonanţă 114 „a lăcomiei” şi nivelul ROBOR.

Întâlnirea va avea loc după ce Mugur Isărescu a anunţat că va convoca de urgenţă Comitetul, pentru a discuta despre noile taxe impuse de Guvern. Această întâlnire vine ca răspuns al Băncii Naţionale la invitaţiile la discuţii adresate de ministrul Finanţelor guvernatorului.

La începutul lunii ianuarie, Eugen Teodorovici a declarat că îl invită pe Mugur Isărescu la Finanţe pentru a discuta cum se aplică taxa pe activele bancare. „Am să-i fac o invitaţie domnului guvernator să vină la ministerul de Finanţe. Noi la dânsul am tot fost. Să vină alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi împreună putem să răspundem la nişte întrebări, să îi ascult şi eu, să rezolvăm doleanţe. Cred că este momentul ca domnul guvernator să vină şi el la Finanţe să discutăm deschis”, a spus Teodorovici, duminică, într-o emisiune la Antena 3.

Mugur Isărescu i-a răspuns, ulterior, că eventualele discuţii vor avea loc în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, nu „la o şuetă, la cafea” sau „la televizor”. „Cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri, cum se aplică, trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt părţi din lege pe care cu greu le înţelegem. În mod normal o asemenea ordonanţă trebuia prezentată întâi în Comitetul Naţional de Stabilitate Macroeconomică. Are impact şi probabil vom solicita să avem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a comitetului. (...) Se numeşte Comitetul Naţional de Stabilitate Macroeconomică. Acolo o să discutăm nu pe grafice colorate, nu facem şuetă la televizor. Sunt lucruri serioase, e vorba de miliarde de euro impact. Avem dreptul să facem propuneri, sugestii, nu putem noi să modificăm ordonanţa, dar să spunem că acesta este impactul şi, conform legii, legiuitorul, ministerul de Finanţe, să ne răspundă, comitetului. Mergem la Comitetul de Stabilitate Macroeconomică, acolo mergem, acolo discutăm, discutăm la o şuetă la o cafea?”, spunea guvernatorul.

Mugur Isărescu a mai refuzat, de asemenea, şi o invitaţie adresată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, care l-a chemat în Parlament la discuţii privind stabilirea indicelui ROBOR. „Este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială. BNR este deschisă la dialog, la clarificarea chestiunilor în discuţie bineînţeles şi în Parlament şi consider că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de domnul Zamfir”, spunea purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Sorin Barbul
4.02.2019, 08:14:01

Degeaba îi va explica Dl. isărescu, că Orlando e prea bătut în cap ca să priceapă.

Alexandru Preda
4.02.2019, 08:53:34

Și ce o sa spună Isărescu? "Noi și bancherii nu suntem lacomi, suntem doar niște puișori nedreptățiți. Noi iubim populația plătitoare, ce ne-am face fără sa ii jumulim nu numai de fulgi, ci și de piele? Noi iubim viata de huzur pe care o oferim familiilor noastre,în timp ce datornicii se chinuie sa își facă în toată viata lor, măcar o casa... Nu vrem sa cedam nimic din ce ni se cuvine. Dacă nu retrageți ordonamta, va distrugem tara.Capisci?“

0 (4 voturi)
foarte atent
4.02.2019, 09:05:08

sa vedem daca Manole are mandat de la mafie sa raspunda...poate face gripa si nu vine!!!

+1 (1 vot)
Dream Pervertor
4.02.2019, 09:30:42

...de fapt vor discuta despre vinuri: unul isi da cu parearea despre fabricatia vinurilor iar celalalt despre cum se pot bea fara sa platesti!

+3 (3 voturi)
Cel Mare Scarambeu
4.02.2019, 10:07:19

Probabil va fi o discutie gen Basescu- Ponta(insotit de madame Usturoi)cand Basescu punea intrebari si Ponta se uita pe tavan.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările