Isărescu: Preţurile alimentelor în România, cele mai mari din regiune, după Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România înregistrează cea mai mare creştere a preţurilor la alimente din regiune, după Bulgaria.

"Un dezechilibru major care creează probleme în România este o producţie care nu acoperă consumul intern. Este prea mare faţă de nevoile interne, faţă de doleanţe, este prea mare faţă de cât se produce", a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe, explicând astfel faptul că majorarea preţurilor la alimente a fost principalul factor de creştere a ratei inflaţiei.

Într-o prezentare, Mugur Isărescu a arătat că România are a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, din şapte ţări foste comuniste.

Potrivit acestuia, românii nu consumă mai mult decât vecinii europeni, însă ponderea alimentelor în coşul de consum este cea mai ridicată - 33%.

Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).

Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Îngheţarea preţurilor la carburanţi nu este benefică

Mugur Isărescu a vorbit şi despre preţurile carburanţilor, afirmând că îngheţarea lor nu este benefică pentru că efectele ar fi mult mai ample după expirarea perioadei de restricţie.

"Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale, pentru că ştiu din istorie că au creat un confort pe termen scurt, dar după ce s-au încheiat fractura a fost şi mai mare. În acest condiţii nu pot să susţin o astfel de măsură", a spus Isărescu.

Amânarea aderării la euro "ar fi dat apă la moară" politicienilor

Guvernatorul BNR a apreciat, de asemenea, că modificarea ţintei de aderare la zona euro "ar fi dat apă la moară" politicienilor în amânarea aplicării reformelor.

"Termenul de 2015 nu şi-a epuizat potenţialul. Pe zi ce trece devine tot mai greu de atins. Valenţele unei ţinte sunt de mobilizare, în sensul ca multitudinea de reforme să fie asigurată şi eu cred că din acest punct de vedere 2015 nu şi-a epuizat valenţele. Schimbarea nu făcea altceva decât să dea apă la moară celor care veaneau să spună: «mai e timp, să-i mai lăsăm şi pe alţii să facă». Hai să mai lăsăm şi pe alţii să facă este fraza care ne-a creat cele mai multe probleme", a spus Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale a vorbit şi despre moneda naţională, afirmând că o apreciere excesivă a leului ar aduce avantaje doar pe termen scurt.

"Pe termen scurt ne poate ajuta aprecierea, dar nu suntem interesaţi de o influenţă pe termen scurt, ci o influenţă sustenabilă şi pe termen lung, cu alte cuvinte cursul să rămână în zona de echilibru. Nu credem că o apreciere excesivă a leului este sustenabilă. Nefiind sustenabilă, o apreciere ne va dezavantaja pe termen mediu. Există o asimetrie în ceea ce priveşte impactul cursului de schimb în inflaţie. Aprecierea acţionează cu întârziere, în timp ce o depreciere acţionează imediat şi cu impact în anticipaţii", a spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite