Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Isărescu: România încheie de rambursat împrumutul de la FMI cu rezerve valutare mai mari. Programul cu FMI a fost eficient

6
8 May 2014 17:15:50
Autor: Daniel Ionascu
România a luat 12 miliarde de euro de la FMI în 2009 şi a urmat încă două acorduri de tip preventiv după aceea
România a luat 12 miliarde de euro de la FMI în 2009 şi a urmat încă două acorduri de tip preventiv după aceea

România va termina de rambursat împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional în 2015 cu rezerve valutare mai mari decât în momentul în care a contractat împrumutul şi cu rezerve minime obligatorii reduse de la 40% la 18% la valută, a declarat, joi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

„Terminăm de rambursat împrumutul cu rezerve mai mari decât atunci când l-am luat şi cu rezerve minime la valută reduse de la 40% la 18%. Cred că este momentul să arătăm aceste cifre care justifică acel împrumut şi arată faptul că programul a funcţionat. Acest lucru ne îndreptăţeşte să avem o îmbunătăţire în continuare a ratingului de ţară şi să vorbim de intrarea într-un nou ciclu de dezvoltare echilibrată şi echilibrantă până în momentul intrării în zona euro“, a explicat Isărescu într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.ro.
 
El a reamintit discuţiile apărute în perioada contractării creditului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind suma împrumutată, respectiv dacă era sau nu nevoie de 12 miliarde de euro. „Acum aş spune că s-a luat cam mult. Atunci am fost pentru o sumă mai mică“, a subliniat guvernatorul BNR.
 
Cu toate acestea, Isărescu susţine că valoarea împrumutului de la FMI a fost adecvată, având în vedere că a fost contractat în perioadă de criză, şi a constituit un element descurajant pentru operaţiunile speculative, ajutând România să depăşească acea perioadă economică dificilă.
 
Guvernatorul BNR a precizat că, la finalul acestui an, România va mai avea de rambursat circa 1,3 miliarde de dolari din împrumutul luat de la FMI, iar în 2015 acesta se va stinge.
 
Vor rămâne de achitat împrumuturile de la Uniunea Europeană şi Banca Mondială, care au fost contractate pe termene mai lungi şi care intră în sarcina Ministerului Finanţelor Publice, a adăugat acesta.
 
Potrivit şefului BNR, rambursarea împrumuturilor contractate de România cu UE şi BM va începe în acest an, va accelera în 2015, iar în momentul aderării la zona euro, 2019, în cazul în care se menţine respectivul obiectiv, să rămână sume mai mici de plată.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

aurel aurel
8.05.2014, 17:23:37

unde sunt bolsevicii ce urlau ca basescu -boc ne-a vindut fmi ului?

0 (2 voturi)
Gruia Novacu
8.05.2014, 23:31:43

Si cu ce crezi ca s-a platit si se plateste datoria? Nivelul de trai scazut al Romanilor este una dintre vanzarile pe care le-a facut ciuma portocalie in complicitate cu cea rosie. Tot ceea ce merge la fmi, bm, ue este acel promis salariu si trai decent ca in ue, servicii de sanatate, invatamant, pe care noi nu le avem. Intelegerile sunt altele, de reducere a populatiei Romaniei pentru a nu mai putea emite pretentii, este unul din cele mai importante criterii pe care le-au negociat. Ei, politicienii, doar traiesc bine, din banii contribuabililor si au matrasit si imprumuturile, care au cazut pe spatele Romanilor de rand.

+1 (1 vot)
timpa dorel
8.05.2014, 19:58:26

Da, a fost foarte eficient, Romania nu mai are industrie, economie functionala, agricultura e aproape la pamint (noroc cu base si fiica-sa ca s-au facut mosieri, poate relanseaza agricultura), romanii sint varza cu banii (in afara de cei vreo douazeci la suta care au ciordit tot ce-au prins), asa ca programul a fost foarte eficient! multumim f.m.i. ca ne-a adus la sapa de lemn!!!

+2 (2 voturi)
rodica rodica
8.05.2014, 20:24:03

Ce-au facut politicienii cu banii nu mai conteaza . Treaba altora sa se ocupe de asta. Intrebarea pe care mi-o pun eu e ce-o sa faca Romania cand Isarescu n-o sa mai fie la Banca Nationala. E singura personalitate din Romania care a meritat intotdeauna tot respectul.

-1 (1 vot)
Gruia Novacu
8.05.2014, 23:57:33

Nu fi chiar asa sigura de Isarescu. Nu este cazul. In Romania sunt multi altii mai buni ca Isarescu (si au si origini vechi Romanesti), macar de am scapa de asta si ar veni altul, numai ca depinde totul de guvernul mondial si finantistii lumii. Respectul de care se bucura este unul manipulator si subversiv care este daunator Romaniei. Ne trebuia o ruptura care sa ne scoata din artificialul asta. 25 de ani de manipulari ale finantelor Romaniei in favoarea anumitor politicieni, bancheri, masoni, camatari mondiali.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările