Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ITM: Aproape două treimi din muncitorii de pe un şantier din Bucureşti lucrau la negru

3
26 Feb 2021 16:11:29
Autor: Afrodita Cicovschi

Aproape două treimi dintre muncitorii de pe un singur şantier din Bucureşti lucrau la „negru”, a informat vineri Inspecţia Muncii, precizând că s-au aplicat amenzi pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare.

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în perioada 8 – 20 februarie 2021, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 5.285.200 de lei, din care 5.095.200 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.
 
Au fost depistate 216 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 4175 de avertismente şi au fost dispuse 8729 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.
 
Acţiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 8 – 20 februarie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 1527 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 190.000 lei. Din 3157 de angajatori controlaţi, au fost sancţionaţi 1014 şi s-au dispus 2027 de măsuri de remediere a neconformităţilor.
 
 
”Încălzirea vremii va avea ca rezultat o creştere considerabilă a activităţilor de lucru desfăşurate în aer liber, în special în domeniul construcţiilor şi cel agricol. Şi în acest sezon, vom concentra activitatea de control operativ pe informarea lucrătorilor şi a angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun şi la obligaţiile legale pe care le au, dar vom insista şi asupra răspunderii contravenţionale pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare.
 
Vă dau ca exemplu situaţia depistată de ITM Bucureşti ieri, pe un şantier din sectorul 1, unde, din 39 de persoane identificate la lucru, 23 au declarat că nu au semnat un contract individual de muncă.
 
Atenţionăm angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile menţionate să se asigure de deplina legalitate a activităţilor pe care le desfăşoară, prin întocmirea şi înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor în aplicaţia electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi instruirea corespunzătoare a personalului.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ana_
26.02.2021, 17:37:10

Toate bune, dar dacă ai de ales între foame și lucru fără contract, ce alegi? Dacă altfel nu te angajează nimeni, ce alegi?

test blank
27.02.2021, 16:52:08

DANTES Nicolae Bratu, inspector general de stat - cu numele asta esti condamnat sa devi inspector. inspectore

Ţepeş
27.02.2021, 19:33:16

Un an de zile inspectorii ITM pot să ia o pauză în București. Pe nici un șantier nu va mai lucra nici un muncitor. Poate, dar numai poate, vor găsi acolo doar paznici. Asta dacă firma nu dă faliment..

Modifică Setările