Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Jaful descoperit de Curtea de Conturi la Unifarm: achiziţii scumpe, contracte cu intermediari, plăţi fără recepţie

2
12 Aug 2020 11:03:27
Autor: Elena Deacu
Adrian Ionel, directorul Unifarm pus sub urmărire penală FOTOT Inquam Photos
Adrian Ionel, directorul Unifarm pus sub urmărire penală FOTOT Inquam Photos

Unifarm, compania de stat aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii care a gestionat achiziţia de materiale sanitare în pandemie, este acuzată de nereguli grave într-un raport al Curţii de Conturi, printre care vânzări mai scumpe chiar către minister, achiziţii neaprobate şi contracte cu intermediari care au dus la achiziţii mai scumpe.

Unifarm a fost în mijlocul mai multor scandaluri încă de la debutul pandemiei, fiind acuzată de proceduri de achiziţie neconforme. În luna iunie, directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, a fost pus sub urmărire penală, DNA anunţând că acesta a cerut unei companii o mită de 760.000 de euro.

Acum, Curtea de Conturi scoate la iveală numeroasele nereguli descoperite la Unifarm.

Achiziţii mai scumpe de la intermediari

De exemplu, Curtea de Conturi acuză Unifarm că a achiziţionat echipamente/materiale sanitare de la firme intermediare, deşi deţinea toate autorizaţiile necesare în vederea realizării achiziţiilor direct de la producătorii externi prin importul acestora şi/sau de la producători interni. Acest lucru a făcut ca Unifarm să plătească preţuri de achiziţie mai mari cu suma estimată la 175,27 milioane lei.

„În concluzie s-a constatat că, achiziţionând de la intermediari şi nu de la producători interni sau producători/furnizori externi, aceste echipamente/materiale sanitare au fost contractate de către CN Unifarm SA la preţuri supraestimate, fără toate aprobările necesare, fapt ce a determinat efectuarea de către Companie a unor plăţi nejustificate în valoare de 175.274 mii lei, reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi preţul de intrare în ţară declarat de furnizori (importatori). Aceste plăţi suplimentare au fost efectuate din împrumuturile contractate”, arată raportul Curţii.

Produse mai scumpe pentru propriul acţionar, Ministerul Sănătăţii

Curtea de Conturi mai acuză Unifarm că a vândut către Ministerul Sănătăţii, adică propriul acţionar, măşti mai scumpe faţă de cele pe care le vindea altor clienţi, „afacere” din care a obţinut venituri suplimentare de 2,8 milioane lei.

Mai precis, Unifam a comercializat către Ministerul Sănătăţii 500.000 măşti la un preţ unitar de 16,95 lei (fără TVA), respectiv cu un adaos comercial de 71%. Comparativ, compania a practicat un adaos comercial mediu de numai 12,90% la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei în perioada 15 martie – 15 iunie 2020 şi un adaos comercial mediu de numai 9,17% în raport cu alţi clienţi la care s-au comercializat măşti de tip FFP2 KN95.

„Astfel, cantitatea de 500.000 măşti de tip FFP2 KN95 în valoare de 4.960 mii lei a fost comercializată de CN Unifarm SA către Ministerul Sănătăţii la o valoare de 8.475 mii lei, cu un adaos comercial de 71%. În cazul în care cantitatea de 500.000 măşti de tip FFP2 KN95, cu o valoare de achiziţie de 4.960 mii lei, de exemplu ar fi fost comercializată de CN Unifarm SA către Ministerul Sănătăţii cu un adaos comercial de 12,90%, valoarea de vânzare ar fi fost de doar 5.600 mii lei, ceea ce relevă faptul că din această tranzacţie compania a obţinut venituri suplimentare în valoare de 2.875 mii lei, afectând astfel bugetul Ministerului Sănătăţii”, arată Raportul.

Achiziţii mai mari decât cele aprobate

Unifarm a efectuat achiziţii de produse pentru combaterea pandemiei mai mari decât cele aprobate prin buget, iar aceste achiziţii au fost efectuate fără ca directorul general al companiei să solicite aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, mai arată Curtea de Conturi.

Raportul arată că, în perioada 15 martie -15 mai 2020, compania a încheiat contracte pentru achiziţia unor echipamente şi materiale sanitare specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în valoare 1,62 miliarde lei. În aceeaşi perioadă, compania a efectuat plăţi de 1,018 miliarde lei, din care plăţi în avans de 805 milioane lei, reprezentând 79% din totalul plăţilor care au fost efectuate.

„Contractarea de către companie a acestor achiziţii de echipamente şi materiale sanitare în valoare 1.619.238 mii lei s-a făcut fără existenţa prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie. CN Unifarm SA nu şi-a exercitat obligaţia legală privind modul de întocmire şi execuţie a bugetului de venituri şi cheltuieli, nu a analizat şi nu a propus rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, în conformitate cu prevederile legale incidente. În plus, CN Unifarm SA a angajat şi a efectuat cheltuieli (achiziţii de produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus) mai mari decât cele aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, în sumă totală de 1.463.073 mii lei, fără aprobarea consiliului de administraţie, a ministerului de resort şi fără aprobarea AGA”, arată raportul.

Mai mult, potrivit acestuia, aceste achiziţii „au fost efectuate de către CN Unifarm SA contrar legii şi statutului companiei, respectiv fără ca directorul general al companiei să solicite aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) pentru efectuarea acestor achiziţii”, deşi potrivit Statutului CN Unifarm SA, „AGA aprobă orice fel de tranzacţie dacă aceasta are, individual sau într-o serie de tranzacţii încheiate, o valoare mai mare de 10% din valoarea activelor nete ale companiei sau mai mare de 10% din cifra de afaceri a companiei potrivit ultimelor situaţii financiare auditate (…)”.

Măşti neconforme

Totodată, au fost achiziţionate măşti de protecţie neconforme în valoare de 26 milioane lei, mai susţine Curtea de Conturi.

Potrivit situaţiei întocmită/asumată de reprezentanţii entităţii, au fost achiziţionate măşti de protecţie neconforme în valoare de 26.449 mii lei, din care, până la data de 15 mai 2020, au fost distribuite măşti în valoare de 5.273 mii lei. Din acestea, furnizorii au înlocuit măşti neconforme în valoare de 1.820 mii lei.

Achiziţii plătite, dar neprimite

Mai mult, Unifarm a cumpărat produse în valoare de 1 miliard lei, în perioada 15 martie – 15 mai, şi nu a primit decât 69% din acestea.

„În urma verificărilor efectuate asupra unui eşantion constituit din operaţiunile derulate cu un număr de 10 furnizori, s-a constatat faptul că, în perioada 15.03 – 15.05.2020, CN Unifarm SA a contractat achiziţia unor cantităţi de astfel de produse în valoare de 1.012.946 mii lei din care, până la data de 15.05.2020, au fost recepţionate produse în valoare de 698.534 mii lei, reprezentând 69% din valoarea contractată”, arată raportul.

De exemplu, Unifarm a cumpărat pe 19 martie aparatură medicală (20 aparate RT PCR şi un număr de 300 ventilatoare) în valoare de 80 milioane lei care nu fusese livrată de către furnizor până la data de 15 mai 2020.

Ventilatoare mai scumpe

Unifarm a cumpărat de asemenea ventilatoare chiar şi de opt ori mai scumpe decât ofertele disponibile la alţi furnizori. Mai precis, compania a achiziţionat ventilatoare cu 56.000 de dolari, dar existau producători chinezi care vindeau ventilatoare la numai 7.000 de dolari.

„În data de 19.03.2020 potrivit contractului de vânzare-cumpărare, CN Unifarm SA a achiziţionat un număr de 20 aparate RT- PCR la preţul de 77.000 USD/bucată plus TVA, 200 buc. ventilatoare la preţul de 56.000 USD/bucată fără TVA, preţul fiind FOB Beijing şi 100 buc ventilatoare Drager Evita V300 la preţul de 56.000 USD/bucată fără TVA, preţul fiind FOB Germania”, arată raportul Curţii de Conturi.

Ca urmare a verificărilor efectuate, s-a constatat că un ventilator Drager Evita V300 se regăseşte cu un preţ de vânzare de 26.380 dolari/bucată. La acest preţ furnizorul acordă o reducere de 10.000 dolari, astfel încât preţul final este de 16.380 dolari/bucată, comparativ cu preţul de 56.000 dolari/bucată la care au fost contractate de către CN Unifarm.

Totodată, pentru ventilatoarele made în China (Beijing) s-au regăsit preţuri cuprinse între 7.000 şi 10.000 dolari/bucată, comparativ cu preţul de 56.000 dolari/bucată la care au fost achiziţionate de către CN Unifarm SA.

Credite gestionate prost

Pentru a asigura finanţarea în perioada stării de urgenţă, Unifarm a contractat două credite, beneficiind în perioada 15 martie – 15 mai de împrumuturi în sumă de 1,725 miliarde lei.

Concluzia Curţii de Conturi este că resursele financiare ale CN Unifarm SA, care constau în credite contractate special pentru starea de urgenţă, în vederea achiziţionării de produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus, au fost gestionate defectuos, atât prin efectuarea unor achiziţii de echipamente şi materiale sanitare de la firme intermediare, la preţuri supraestimate, cât şi prin efectuarea de plăţi în avans, Compania nu a asigurat corespunzător şi urgent reţeaua sanitară cu produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mos Tagarta
12.08.2020, 11:54:58

Ok, bine, au furat de-au stins. Se va intampla ceva? Va investiga DNA-ul pana unde a mers mita? Ministrul Sanatatii, Premierul, Arafat vor avea un punct de vedere? Vom vedea demisii, condamnari, arestari si pedepsirea vinovatilor astfel ca aceste lucruri sa nu se mai intample? Ca bani de dublarea alocatiilor pentru copii inteleg ca nu sunt prevazuti in buget. Da` cu pensiile speciale ce se mai aude? Bai panaramelor PNL-iste, voi vreti voturi, ma?? O sa patiti ca in 2016, bai Orbane, Iohannis et co. Ati scarbit tot nucleul de votanti cu promisiunile voastre care nu se mai indeplinesc. Voi vota USR-Plus-ul. Altii nu merita.

0 (2 voturi)
dracon
12.08.2020, 14:18:48

Bai gloaba batrana cum dracu nu ti-ai facut pana acum probleme alaturi de Curtea de Conturi condusa de cancerul PSD ,ca nu au sesizat nici o mizerie ,afacere,matrapazlac al guvernelor PSD-iste de ani de zile ,nu te-ai gandit de ce ?

-1 (1 vot)
Modifică Setările