Jocurile video: o industrie de 68 de miliarde de dolari în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza nu a afectat prea mult industria de jocuri video şi a echipamentelor de profil, care de la debutul crizei, în 2007, şi până în prezent, a crescut cu o rată medie anuală de peste 10%. Iar estimările consultanţilor sau ale analiştilor independenţi, arată la fel de optimist pentru companiile care activează pe această piaţă: în 2012 vânzările de jocuri video ar putea depăşi nivelul de 68 de miliarde de dolari.

Industria jocurilor video creşte şi îşi schimbă faţa de la o zi la alta. De la Mario, instalatorul italian pornit în salvarea unei prinţese printre hoarde de plante antropofage şi ciuperci neprietenoase, sau de la Pac-Man – mâncătorul de buline, urmărit de fantome, s-a ajuns la transpuneri virtuale ale unor filme de succes, ca Star Wars: The Old Republic, sau naraţiuni interactive cu o istorie mai recentă, ca The Elder Scrolls V: Skyrim. Altfel spus, industria a trecut rapid de la eroii protoistorici 2D şi ale lor peripeţii într-un peisaj cu o grafică acum rudimendară, la universuri virtuale auto-suficiente, în care imersiunea face din realitate o biată reverie. Iar profiturile sunt pe măsura spectacolului: depăşesc veniturile obţinute din vânzarea muzică sau filme.

Cifre în creştere în ciuda crizei

Industria jocurilor video creşte cu o rată medie anuală de 10.3%, potrivit unor statistici realizate de arstehnica.com – una dintre platformele media care monitorizează piaţa de profil, care citează un studiu PricewaterhouseCooper, privitor la evoluţia până în 2012 a industriei. Potrivit estimărilor respective, în condiţiile menţinerii aceluiaşi ritm de creştere, în 2012 industria jocurilor video va depăşi toate celelalte sectoare ale industriei de divertisment şi va ajunge la 68.4 miliarde de dolari până la finele acestui an, de la 41.9 miliarde de dolari, cât a înregistrat în 2008.

image

Mario

image

Super Mario Galaxy

Estimările specialiştilor arată că cele mai bune vânzări vor fi înregistrate în continuare pe segmentul de console, cu o creştere de 6.9%. Asta înseamnă că acest segment de piaţă, ar putea ajunge, de la 24.9 milioane cât a însumat în 2007, la aproximativ 35 de miliarde de dolari în 2012. La fel de optimiste, şi chiar spectaculoase, sunt şi estimările cu privire la vânzările pe segmentul de jocuri online: un domeniu care a avut vânzări de 6,6 miliarde de dolari în 2007, şi care ar putea depăşi 14 miliarde de dolari la finele anului în care tocmai am intrat.

Cea mai impresionantă creştere este însă estimată pe segmentul de jocuri pentru telefoane mobile: vânzările pe această piaţă vor înregistra o creştere de circa 19 procente în acest an. În cifre absolute, industria ar putea sări atinge 13,5 miliarde de euro la finele acestui an, mai mult decât dublul celor 5.6 miliarde de dolari, cât valora în 2007. 

În 2009, în SUA, conform unui studiu de piaţă citat de esrb.org (site al asociaţiei de rating a jocurilor video care impune standardul de rating după criteriile conţinutului şi vârstei utilizatorilor), industria jocurilor video a înregistrat 273 de milioane de unităţi vândute. Ceea ce înseamnă venituri de 10.5 miliarde de dolari.

Acţiunile producătorilor de jocuri video au crescut împotriva trendului descendent al burselor

Iar evoluţia spectaculoasă a acestui domeniu s-a văzut şi în preţul acţiunilor companiilor din sector. Potrivit statisticilor realizate de stocks.investopedia.com, preţul acţiunilor Electronic Arts – unul dintre cei mai mari producători de jocuri video, a crescut cu 30% în 2011. O performanţă deosebită dacă ne raportăm la creşterea medie a pieţei de capital americane, reflectată de principalii indici bursieri, care au încheiat anul 2011 aproape de nivelul la care l-au şi deschis, deci, pe zero. Prin comparaţie cu succesul de care produsele companiei se bucură însă, creşterea preţului acţiunilor EA nu este la fel de impresionantă. Battlefield 3 se află în topul vânzărilor; Fifa 12 şi Madden NFL 12 au depăşit aşteptările şi veniturile au crescut cu 17%, ajungând la 715 milioane de dolari. Iar alte două jocuri aşteptate cu entuziasm greu de stăpânit aparţin tot EA: Star Wars: The Old Republic (lansat în decembrie 2011 şi ajuns deja pe primul loc în topul celor mai bine vândute jocuri) şi Mass Effect 3 (a cărui lansare este programată în 2012).

image

Lansat în decembrie 2011, Star Wars: The Old Republic deja a vândut mai mult de un milion de copii

Şi compania Activision Blizzard – un alt mareproducător de jocuri, a cunoscut vânzări mai mari decât cele aşteptate. Iar ca efect, în a doua parte a anului trecut, preţul acţiunilor producătorului World of Warcraft au urcat cu 15% faţă de minimele din august 2011, ajutate de vânzările bune realizate de Call of Duty: Modern Warfare 3, Skylanders şi GoldenEye 007: Reloaded. Iar perspectiva lansării Diablo 3 şi Mists of Pandaria întreţine optimismul privind evoluţia titlurilor respectivei companii şi în acest an.

Şi acţiunile companiei Take-Two Inveractive Software au înregistrat o creştere de 15% în cursul anului 2011. Deşi departe de performanţa EA, lansarea unui nou joc - Max Payne 3, ar putea aduce câştiguri deloc neglijabile, ceea ce inevitabil va trage în sus valoarea de piaţă al companiei.

Cine joacă? Statisticile ne spun că nu doar cei foarte tineri

Un studiu întocmit de Entertainment Software Association (theesa.com) în 2011 relevă informaţii statistice departe de a confirma imaginea clasică a jucătorului de jocuri video.  În 74% dintre familiile americane se joacă jocuri video. Vârsta medie este de 37 de ani. Majoritatea covârşitoare a jucătorilor, adică 53%, au vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani. 29% au mai mult de 50 de ani. Doar 18% dintre jucători au sub 18 ani. Astfel, vârsta medie a cumpărătorului de jocuri video este de 41 de ani.

Interesant este şi faptul că 42% dintre jucători sunt femei cu vârste peste 18 ani, semnificativ mai multe decât băieţii sub 17 ani, care, statistic, reprezintă doar 13% dintre jucători. Adulţii au o istorie medie de consum de 12 ani: 13 ani pentru bărbaţi şi 10 ani pentru femei.

91% dintre părinţi sunt prezenţi în momentul achiziţiei unui joc video; 80% dintre părinţi fixează limite de timp de joacă; 74% limitează accesul la internet, iar 45% dintre părinţi se alătură copiilor în jocurile video.

Acesta este contextul în care, în 2010, cheltuielile gospodăriilor pentru hardware, accesorii şi jocuri video, au însumat 25 de miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite