KazMunaiGaz, interesat de preluarea Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Acţionarii kazahi ai Rompetrol analizează posibilitatea de a prelua combinatul Oltchim, conform declaraţiilor unuia dintre reprezentanţii juridici ai companiei petrochimice de la Vâlcea. Gigantul KazMunaiGaz este considerat unul dintre investitorii cu intenţii serioase în privinţa achiziţionării combinatului, care se află într-o situaţie administrativă critică de peste un an.

Surse din cadrul combinatului susţin că o delegaţie a kazahilor va vizita în foarte scurt timp combinatul Oltchim, urmând să demareze procedura de analiză „due-dilligence", pentru a evalua oportunitatea unei eventuale achiziţii.  

Alte voci afirmă că reprezentanţii KazMunaiGaz dispun o resurse financiare suficiente pentru a face readuce la viaţa complexul petrochimic, dezvoltând activităţile Oltchimului. Mai mult, este luată în considerare chiar şi posibilitatea ca investitorii kazahi să aducă nafta (n.r. petrol brut) de la Petromidia la Oltchim, pentru alimentarea combinatului, ceea ce ar ajuta ajuta la repornirea complexului.  

Zvonurile privind o viitoare preluarea a Oltchimului de către kazahi sunt alimentate şi de anunţul conform căruia Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, va prelua dreptul de proprietate asupra activelor Rompetrol Petrochemicals. Procesul de integrare a activităţilor de petrochimie în cadrul celor de rafinare urmează să înceapă în luna noiembrie.

În prezent, Rompetrol Petrochemicals este deţinută de Rompetrol Rafinare în proporţie de 100%. Conducerea Rompetrol Rafinare susţine că integrarea petrochimiei are ca beneficii optimizarea întregului proces tehnologic şi îmbunătăţirea gestionării resurselor energetice, ceea ce determină reducerea costurilor de operare şi creşterea eficienţei în desfăşurarea activităţilor.

În acest moment, investitorii interesaţi de preluarea complexului vâlcean se află într-un proces de pre-selecţie. În anunţul de pre-selecţie publicat de Ministerul Economiei se arată că la negocieri pot participa persoane juridice interesate, care activează în industria chimică sau petrochimică, sau, după caz, reprezintă fonduri de investiţii sau instituţii financiare cu experienţă managerială şi/sau investiţională în industria chimică sau petrochimică; prezintă cel puţin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de prim rang şi scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienţă/bonitate similară de pe piaţa de profil; depun scrisoare de intenţie pentru participare la negocieri. Termenul de pre-selecţie a investitorilor expiră pe 31 iulie.

Situaţia angajaţilor rămâne critică

Sindicatul Liber Oltchim a anunţat marţi că oficialii societăţii au propus angajaţilor intrarea în şomaj tehnic. Sindicatul susţine că le-au fost expuse două variante: din activul Râmnicu Vâlcea se trimit în şomaj tehnic 600 de salariaţi şi alţi 200 salariaţi din activul Petrochimie Piteşti vor lucra 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului; se va reduce săptămâna de lucru de la 5 zile/săptămână la 4 zile pentru 1.233 salariaţi din activul Râmnicu Vâlcea şi pentru 200 salariaţi din activul Petrochimie Piteşti, cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Sindicatul Liber Oltchim s-a opus propunerii conducerii combinatului şi a solicitat ca pe perioada şomajului tehnic salariaţii să beneficieze de o indemnizaţie brută lunară echivalentă cu salariul de bază individual, ca până la 31 iulie patronatul să achite salariaţilor toate drepturile salariale restante (tichete şi salarii) şi ca până la 31 august 2013 să fie puse în funcţiune toate capacităţile de producţie (inclusiv Petrochimie, PVC, Monomer).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite