Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Klaus Iohannis se întâlneşte marţi cu delegaţia FMI

0
19 Oct 2015 17:09:52
Autor: Adina Vlad
Delegaţia FMI este condusă de Andrea Schaechter
Delegaţia FMI este condusă de Andrea Schaechter

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni marţi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), informează Administraţia Prezidenţială. Delegaţia, condusă de Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România, se află la Bucureşti de marţea trecută, 13 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv „este bun“, pentru „cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară“.
 
„Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice“, declara Ponta, întrebat de jurnalişti despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.
 
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se află în aceste zile în România, autorităţile urmând să poarte discuţii atât pe bugetul pe 2016, cât şi pe noua lege a redevenţelor, dar şi pe proiectul de rectificare bugetară, deşi România nu mai are un acord formal cu instituţia.
 
România nu mai are un acord în vigoare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar o delegaţie a instituţiei financiară este prezentă în România şi are discuţii cu Ministerul Finanţelor atât pe bugetul pe 2016, cât şi pe legea redevenţelor.
 
Vestea a fost dată chiar de către Eugen Teodorovici, ministrul de resort. „Astăzi (marţea trecută – n.r.) o să fie deschiderea misiunii FMI. O să discutăm subiecte pe care le ştim cu toţii, în principal bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevenţelor. Sunt mai multe subiecte pe ordinea de zi pe care le vom discuta zilele acestea cu reprezentanţii FMI“, a precizat Teodorovici. 
 
Acordul a expirat. Trăiască acordul
 
Afirmaţiile lui Teodorovici au fost surprinzătoare, având în vedere că acordul României cu FMI a expirat în data de 26 septembrie. Oficialii guvernamentali s-au arătat, însă, deschişi în ultima vreme faţă de parafarea unui nou acord, flexibil, cu FMI.
 
Întrebat dacă el consideră că un nou acord cu FMI ar fi oportun, Teodorovici a precizat că, în condiţiile actuale din mediul internaţional, un astfel de acord mult mai flexibil poate constitui un plus pentru România. Anterior, atât premierul Victor Ponta, cât şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), au argumentat că un astfel de acord poate fi folositor ţării noastre. 
 
De asemenea, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat marţea trecută, în Parlament, că un acord de tip preventiv este necesar pentru că va aduce avantaje în următorii doi ani. „În opinia noastră, care începe să se contureze, este necesar un acord cu Fondul Monetar Internaţional, nu pentru împrumut, pentru că nu avem nevoie de bani, dar un acord preventiv pentru următorii doi ani de zile nu poate să ne aducă decât avantaje“, a arătat Dragnea.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările