La dreapta Papei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când Barack Obama se întâlneşte cu Papa Benedict al XVI-lea nu va fi nicio demonstraţie catolică, aşa cum a fost când preşedintele a ţinut un discurs la catedrala Notre Dame, la începutul acestui an. Catolicii încercau să arate că legitimitatea Bisericii se află deasupra politicilor liberale ale preşedintelui.

În realitate, fie că este beneficiarul providenţei sau al norocului, Obama se întâlneşte cu Benedict al XVI-lea cu doar trei zile după ce Vaticanul a remis o enciclică papală. În acest document se vorbeşte despre „justiţia socială“, ce îl plasează pe Papă în stânga lui Obama, din punctul de vedere al teoriei economice. Ce surpriză plăcută va fi pentru Papă când îi va spune preşedintelui că, în anumite probleme, este prea conservator.

Schimbarea de atitudine a Vaticanului faţă de Obama a fost evidentă încă de când preşedintele a câştigat alegerile. Minoritatea conservatoare, din rândul episcopilor, la fel ca şi activiştii politici aflaţi la dreapta mişcării catolice insistă pe judecarea preşedintelui numai pe baza modului în care el susţine avortul şi cercetarea pe celulele stem.

Vaticanul are însă cu siguranţă o viziune mai largă asupra preşedintelui. Astfel, Arhiepiscopul Pietro Sambi, nunţiul papal de la Washington, i-a atenţionat pe episcopii din Statele Unite că atacurile dure la adresa preşedintelui ar putea face ca Biserica Catolică să pară partizană. Presa de la Vatican a fost mai mult decât solidară cu Obama, într-un articol recent cardinalul Georges Cottier afirmând că preşedintele dă dovadă de un „realism umil“. Cottier susţine chiar că problematica avortului a mers foarte departe, însă în acest caz îl compară pe Obama cu Sfântul Thomas D’Aquino.

Nimeni nu pretinde că Vaticanul a căzut la pace cu Obama în problematicile  ce ţin de viaţă, mai ales că Benedict a făcut referire la avort de trei ori numai în ultima săptămână. Papa şi mulţi dintre consilierii săi îl văd însă pe Obama drept un potenţial aliat pe probleme ca susţinerea lumii a treia, pacea din Orientul Mijlociu sau deschiderea dialogului cu Islamul.

În timp ce conservatorii americani, inclusiv catolicii de rang înalt, văd capitalismul exclusiv într-o lumină pozitivă, Benedict este mai sceptic faţă de un sistem crescut pe valori materialiste. Din acest punct de vedere, Benedict se află la stânga faţă de credincioşii catolici din Statele Unite. Totuşi, Papa este mai degrabă un social-democrat decât un socialist. El susţine un „umanism creştin“ şi argumentează că doar „un umanism deschis către Absolut“ ar putea să ne facă să evităm „riscul de a fi ademeniţi de moda momentului“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite