Ştiri economice

articolul urmator

La pomul lăudat al economiei

4
3 Jul 2013 19:48:41
Dan Străuţ

Undeva trebuie să se rupă: ori economia României o duce bine în mod fals, ori familiile de români o duc rău în mod fals. În timp ce statisticile privind starea macroeconomică a ţării arată creşteri spectaculoase şi o depăşire ce pare definitivă a recesiunii, statisticile privind viaţa microeconomică – a familiilor şi persoanelor – arată scăderi chiar mai drastice decât în anii crizei.

Exporturile şi industria au crescut cu peste 8%, trăgând în sus întregul Produs Intern Brut? Foarte bine, dar vedem şi că salariile cresc mai puţin decât preţurile, strictul necesar se scumpeşte imparabil, factura la întreţinere creşte dincolo de limita suportabilităţii şi, per ansamblu, românii cumpără tot mai puţină mâncare, produse nealimentare şi carburanţi.

Românii au ajuns săracii Europei, cu doar 48% din media UE a puterii de cumpărare, depăşindu-i până şi pe bulgari, într-o Românie care domină topurile europene cu dinamica sa macroeconomică. Ne numărăm printre campionii Europei la creşterea PIB şi, simultan, la sărăcie suntem campioni absoluţi. Ceva sună fals în această „simfonie“ a cifrelor, nu vi se pare?

Bine, că nici creşterea noastră de 2,2% în trimestrul I, faţă de un prim trimestru al anului 2012 în care fusese viscol şi economia pierduse miliarde de euro din această cauză, nu e tocmai o performanţă. Interesantă este însă creşterea PIB exprimată în preţuri, care a fost de 5,2% – cu trei puncte procentuale mai mare decât cea exprimată în volum. Asta înseamnă că românii au cumpărat mai puţine produse cheltuind mai mult. Iar dacă acest fenomen se reflectă într-o medie generală atât de stufoasă cum este PIB-ul ţării, atunci la nivelul familiilor mai puţin avantajate financiar decalajul volum/preţuri a forfecat mult mai adânc bugetele lunare.

Şi ce dacă? Politicienii tocmai au răsuflat uşuraţi după ce FMI ne-a dat o notă de trecere (cam trasă de păr şi aceasta, fie vorba-ntre noi), fapt care le dă destulă apă la moară să ni se laude cu „performanţele“ economiei.

O explicaţie ar fi, totuşi: economia trebuie lăudată, pentru ca potentaţii zilei să vină la ea cu sacul. Macroeconomic vorbind, avem bani şi pentru salarii nesimţite, şi pentru cheltuieli forfetare exagerate, şi pentru contracte fără licitaţii (chiar dacă, microeconomic vorbind, familiile românilor de rând au cel mai de jos nivel de trai din UE).

Chiar zilele trecute am aflat că aleşii din Camera Deputaţilor vor primi 4.000 de lei lunar (!) pentru a-şi asigura cazarea în Bucureşti. Într-un Bucureşti în care nici chiriile de lux nu trec de jumătate din această sumă. În fine, tot zilele trecute am mai aflat că regiile şi companiile de stat vor putea face achiziţii fără niciun fel de licitaţii, adică fără a mai fi nevoite să-şi amelioreze astfel cheltuielile.

Lăudat să fie „pomul“ economiei româneşti, că sunt destui să vină la el cu sacul! Numai să aveţi grijă, distinşi aleşi, că va veni momentul în care undeva trebuie să se rupă.

Economia trebuie lăudată, pentru ca potentaţii zilei să vină la ea cu sacul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vanatorul/d.c.
3.07.2013, 20:29:33

Excelenta analiza d-lui Straut..Si bine documentata si relevant structurata..! Sigur ca USL-ul minte..! Exact ca ..Grecia..! Asta a fost si intentia (minciuna care sa le ..coafeze esecurile economice) inca de cand Victor Ponta l-a schimbat din functie (parca in ianuarie)pe Vergil Voineagu, seful Institutului Nationala de Statistica..! Profesionist si demn, Voineagu refuza atunci sa anunte cifrele pe care si le doreau mincinosii..! Fara indoiala ca ,asa cum spunea si autorul prezentei analize, "va veni momentul în care undeva trebuie să se rupă."..Deocamdata rupe stomacul la oameni, pentru ca minciuna nu tine de foame..! In nici un caz, atunci cand Romania a devenit tara UE cu cea mai mica putere de cumparare, exact sub guvernarea "laptelui si mierii"..!

+2 (2 voturi)
ssssss
4.07.2013, 20:14:02

Romani cred ce li se spune la TV,iar la TV li se spune ca o duc bine. Uni chiar au ajuns la spital inecati cu lapte si miere .Se pare chiar ca laptele si mierea le manca stomacul !

+1 (1 vot)
Ferencz Gabor
5.07.2013, 12:13:31

STANGA EUROPEANA SI LIBERALII EUROPENI AU VANDUT EUROPA PENTRU BINELE FIRMELOR AMERICANE-nici facturile nu sant verificate nici bancile nu platesc impozit nici multinationalele in energie nuse pot controla-fac ce vor si ce nu le este rusine in europa-fata de america unde platesc impozite si au profitul limitat.--------------Iata de ce marxistul tavares incearca sa limiteze efectul,si cunoasterea a tot ce se intampla in ungaria unde sunt controlate multinationalele.Domnule Dan STarut poate reusiti sa explicati dumneavoastra romanilor ce se intampla spre dialogul respectul intre oameni fata de incercarile repetate de divizare,si generarea urii.Multumim pentru articol si in speranta celor amintite-cu respect Gabor.

Dan Străuţ
6.07.2013, 00:36:18

dle "Ferencz Gabor", nu înţeleg ce îmi cereţi. Vă rog să-mi expliaţi în detaliu ce înseamnă "Poate reusiti sa explicati dumneavoastra romanilor ce se intampla spre dialogul respectul intre oameni fata de incercarile repetate de divizare,si generarea urii". Mulţumesc anticipat!

Modifică Setările