Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Lazea, BNR, propunere pentru scăderea cheltuielilor: Săptămâna de lucru de 4 zile cu tăierea salariilor bugetarilor

37
19 Nov 2020 18:50:46
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, consideră că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă de anul viitor, iar reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, o soluţie pentru evitarea unui şomaj ridicat în rândul bugetarilor putând fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari şi reducerea cu 20% a salariului acestora.

„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc.", a precizat economistul-şef al BNR în cadrul conferinţei online 
"Bugete naţionale în vremuri de pandemie"
 
Vorbind de reducerea cheltuielilor, Lazea a arătat că, în opinia sa, şomajul, ca urmare a pandemiei, va creşte foarte mult în mediul privat.
 
"Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru. Se pot imagina soluţii pentru bugetari - pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat", a mai spus Lazea.
 
Acesta vine cu un exemplu de soluţie, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.
 
„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina".
 
Valentin Lazea arată că din reduceri de cheltuieli nu vede cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare. "Ori, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte - şi atunci, din cele 7 puncte din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri.
 
Şi aici mi se spune colectare mai bună. Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează...", a subliniat Lazea.
 
Potrivit lui Lazea, de la un deficit de peste 9% anul acesta pe politici nemodificate anul viitor se va ajunge la un deficit probabil de peste 8%, ceea ce probabil ne-ar singulariza în sens negativ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Edmond Wolf
19.11.2020, 19:03:35

Ăsta pe ce lume trăiește? Ce reduceri de salarii? Ce reduceri de venituri cum că e pandemie? Dumneata, domnule economist șef n-ai auzit ce-au spus șeful statului și prim ministrul României, Mandolină? Deficitul a urcat așa, un picuț, aproape că nu se observă. Noi, liberalii nu numai că vom învinge pandemia coronavirusului cu vaccinurile care încă n-au fost aprobate de FDA, dar vom crește puterea de cumpărare a românilor mărindu-le pensiile și salariile. Vin vremuri frumoase de dolce vita în România cu Ciolannis președinte și „guvernul meu” la guvernare. Chiar și Câțul a zis că va curge lapte și miere și că stăm cel mai bine din Europa. Suntem pe creștere. Mai informează-te domnule. Și votează penele!

-11 (23 voturi)
dumitru bogdan
19.11.2020, 19:17:17

Au o întreaga aripa, PDL, care are experienta la scăderi salarii. Peste ani am aflat cum, în același timp, sume uriașe erau sifonate prin ANRP. Sistemul sanitar nu se califica, abia fac fata. Dacă școală va funcționa, nici învățământul. MAI, nu cred, trebuie sa ne păzească în carantina după 6 decembrie. Mai rămân primarii, muzee, biblioteci. Sumele lipsa la buget sunt mult prea mari. Suntem tara cu cel mai mic procent de colectare a TVA, cel mai mic procent de colectare taxe raportat la PIB, taxa unica este specifica unei tari oligarhica precum Rusia. Aici este problema. Și în impozitarea proprietății. Locuință de 60.000 de euro are impozit de 50 de euro. Ce sa mai spunem de clădirile de lux ale imbogatitilor de după Revoluție.

+3 (13 voturi)
Edmond Wolf
19.11.2020, 19:23:37

Prețurile imobilelor nu reflectă cheltuielile cu care s-au construit. Sunt pur speculative. Se cheltuie mult sub 20.000 de euro pentru construirea unui apartament dar se vinde cu 80-120 de mii de euro. Jaf nu altceva. Drept pentru care 50 de euro e mult impozit. Asta e excrocherie curată.

-11 (23 voturi)
Tomescu Tom
19.11.2020, 19:22:03

Întrebare ... Câți din bugetarii din administrația de stat ...lucrează măcar 4 zile săptămânal , acum ? :)))) . Mersul la servici nefiind tot una cu mersul la muncă... Ăștia obosesc doar pentru că se dau jos din pat....:)))

+9 (17 voturi)
dumitru bogdan
19.11.2020, 19:27:32

Poate te îmbolnăvești și te duci la spital în ziua aia libera.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările