Legea falimentului personal. În ce măsură îi ajută noile reguli pe datornici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a fost promulgată, săptămâna trecută, de preşedintele României, Klaus Iohannis. Documentul cuprinde trei modalităţi prin care insolvenţa persoanelor fizice va putea fi soluţionată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau procedura simplificată. Vă prezentăm principalele prevederi cuprinse în Legea falimentului personal.

Conform specialiştilor, noile reglementări au o serie de lacune, însă cuprind şi câteva avantaje.

După promulgare, actul normativ mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a-şi încheia parcursul legislativ, urmând să între în vigoare în 6 luni după publicare.

Legea falimentului personal. Principalele avantaje

Potrivit iniţiatorului legii (Ana Birchall), principalele avantaje pe care proiectul de lege le aduce sunt următoarele:
** dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă pentru persoanele fizice;
** se stopează acumularea de dobânzi şi penalităţi pentru întârzierea la plată;
** sunt protejate persoanele fizice, debitori de bună credinţă;
** toate creanţele devin lichide şi exigibile;
** toate actele unilaterale ale debitorului (împuterniciri/mandate acordate) nu mai produc efecte;
** se asigură un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice, şi cele ale creditorilor.

Legea falimentului personal. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a solicita insolvenţa

Normativul stabileşte că insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadenţe.

Insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenţei, nu a plătit datoria să faţă de unul sau mai mulţi creditori.

Legea insolvenţei persoanelor fizice se adresează persoanelor fizice de bună-credinţă, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilităţi, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziţia unui serviciu sau produs personal etc., şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

Dispoziţiile legale ar urma să se aplice debitorului care:
** are domiciliul, reşedinţa sau reşedinţa obişnuită de cel puţin şase luni anterior depunerii cererii în România;
** este în stare de insolvenţă şi nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să-şi execute obligaţiile astfel cum au fost contractate, cu menţinerea unui nivel de trăi rezonabil pentru şine şi pentru persoanele pe care le are în întreţinere; probabilitatea rezonabilă se apreciază prin considerarea cuantumului total al obligaţiilor raportat la veniturile realizate sau prognozat a fi realizate faţă de nivelul de pregătire profesională şi expertiză ale debitorului, precum şi la bunurile urmăribile deţinute de acesta;
** cuantumul total al obligaţiilor sale scadente este cel puţin egal cu valoarea-prag (valoare-prag reprezintă cuantumul minim al datoriilor scadenţe ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active; această este de 15 salarii minime pe economie).

Legea falimentului personal. Moduri de soluţionare

Insolvenţa persoanelor fizice va putea fi soluţionată în trei moduri. Procedurile de insolvenţă reglementate de proiectul de act normativ sunt:
** procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor;
** procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active;
** procedura simplificată de insolvenţă.

Datornicul are obligaţia ca, din momentul deschiderii procedurii, să îşi plătească datoriile curente la timp, să nu contracteze noi împrumuturi şi să informeze anual comisia de insolvenţă cu privire la orice schimbare în situaţia bunurilor sale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite