Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Legea porcului: Se interzice deţinerea scroafelor în gospodărie şi hrănirea porcilor cu resturi alimentare. Amenzi de până la 18.000 de lei

100
30 Nov 2021 09:33:50
Autor: Afrodita Cicovschi

Senatul a aprobat recent Legea porcului, care prevede, printre altele, o serie de reguli pentru crescătorii de porci, inclusiv cei care cresc maximum 5 porci în gospodărie. Proiectul a fost deja trimis spre aprobare Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Astfel în forma adoptată de Senat la data de 22 noiembrie se menţionează obligaţiile crescătorilor de porcine. Astfel, crescătorii au obligaţia:
 
- de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor; 
- de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare. 
- respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare. 
- să solicite înregistrarea în Baza Naţională de Date, a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare. 
 
În ceea ce priveşte cerinţele de biosecutitate pentru exploataţiile non-comerciale (adică pentru maximum cinci porci crescuţi pentru consum propriu), acestea sunt: 
 
a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală; 
 
b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici; 
 
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici - porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea; 
 
d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor; 
 
e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost; 
 
f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare; 
 
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la: 
 
1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; 
2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial; 
3. orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie; 
 
h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi; 
 
i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor; 
 
j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere - această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale; 
 
k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora; 
 
l) să nu foloseasca aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare. 
 
ANSVSA şi Ministerul Agriculturii vor elabora şi promova, prin ordin comun, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România. Pentru exploataţiile de tip familial şşi exploataţiile de tip semideschis pentru rasele autohtone acestea vor conţine inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor sus-menţionate sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Stefan din Nord
30.11.2021, 09:42:47

De sute sau chiar mii de ani taranii hranesc porcii cu resturi alimentare Ca doar nu vor arunca la tomberon o jumatate de mamaliga veche ,resturi de paine sau jumatate de oala de ciorba ce s-a acrit si nu mai e buna de consumat

+26 (54 voturi)
inuendo
30.11.2021, 09:54:32

Mie mi se pare îngrozitor ca fiecare gospodar să-și transforme cotețul sau cocina într-un laborator sofisticat. Și dacă mai adăugăm și faptul că nu mai ai voie să-l hrănești cu buruieni, urzici și bostani proaspăt recoltate, ajung la concluzia că acest umil dar de nădejde animal va fi transformat într-o jalnică creatură, orăcând dispus să defileze pe podium la Milano sau Paris.

+32 (46 voturi)
Amdo Odma
30.11.2021, 09:57:45

Exista solutii. Mamaliga veche, resturile de paine, ciorba, buruienile se pun intr-o oala si devin ingrediente pentru o mancare noua. Se amesteca bine vreun minut, pe foc, si gata mancarea proaspata! Ca doar n-o comenta careva gusturile alimentare ale porcului meu!

+10 (32 voturi)
Constantine Constantine
30.11.2021, 09:50:21

Cei care fac legea gindesc pentru viitor.Din moment ce nu ai voie sa cresti scroafe nu vei mai avea ulterior ce sa cresti.Cum vor fi interdictii atit pentru cresterea bovinelor si pasarilor de curte, e clar ca se doreste implementarea a noi produse proteice.Adica, dragi romani, spor la lacuste!

+2 (30 voturi)
Amdo Odma
30.11.2021, 09:51:24

Si cum or sa verifice toate astea? Intra cu mandat de perchezitie? Se vede ca aia din Parlament au o grija deosebita fata de fratii lor.

-3 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările