Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Legea privind vânzarea produselor alimentare va fi modificată. Oros: Eliminăm taxele ascunse percepute de supermarketuri

1
25 May 2020 14:06:54
Autor: Afrodita Cicovschi

Legea privind vânzarea produselor alimentare va fi modificată, a declarat luni ministrul Agriculturii, Adrian Oros, precizând că astfel vor fi restabilite principiile corecte de piaţă şi vor fi eliminate formele ascunse de taxare percepute de marii retaileri.

Adrian Oros a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în 2016 PNL a promovat Legea 150 care interzicea facturarea şi refacturarea şi care îi obliga pe retaileri să asigure spaţii distincte de expunere şi semnalizare la raft pentru produsele româneşti. 
 
"Vreau să vă reamintesc şi să le reamintesc că exista încă din 2009 Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare şi că Partidul Naţional Liberal în 2016 a promovat Legea 150 care spunea nişte lucruri: interzicerea facturării şi refacturării, obligaţia de organiza evenimente de promovare de către retaileri, obligaţia de a asigura spaţii distincte de expunere şi semnalizare la raft, obligaţia achiziţionării a 51% produse româneşti şi sancţiuni asociate obligaţiei de 51%.
 
Apoi în 2017 s-a intrat în procedură de infringement şi colegii de la Partidul Social Democrat au promovat o altă lege, actuala Lege 28/2020, care numai că nu prevede ca pe produsele româneşti să apară distinct produs românesc, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare”, a spus ministrul.
 
El a precizat că una dintre aceste măsuri se referă la termenul de plată, care era de minim 14 zile pentru produse proaspete şi 30 de zile pentru celalte produse şi care fusese redus de PNL la şapte zile. 
 
"Practic termenul de plată se măreşte la 14-30 de zile de la 7 zile aşa cum era în textul Legii 150, prevedere pe care Comisia nu o cerea în procedura de infringement această prelungire a termenului.
 
Şi o altă prevedere toxică este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal de la furnizor servicii şi taxe costuri mai mari şi pierderi comerciale pentru producătorii mici. Practic, s-a făcut o lege în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorului şi procesatorului român”, a explicat ministrul Agriculturii. 
 
El a mai spus această lege nu va fi aplicată, ci va fi modificată. 
 
"Nu vom aplica legea, o să o modificăm imediat cu cele două prevederi. Vom restabili principiile corecte de piaţă, indiferent că eşti mic sau mare, întrucât într-o economie de piaţă toţi trebuie să plece de pe picior de egalitate, vom înăspri sancţiunile pentru cei care vor să îşi rotunjească veniturile prin efortul celor mulţi şi mici, vom elimina formele ascunse de taxare, gen autofacturare, remiză lunară, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri sau discount de volum.
 
Deci, practic, vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse Legea 28 pe ultima sută de metri, ca să zic aşa, şi care nu aveau nicio legătură cu acţiunea de infringement pe care o pornise Comisia în 2017. Şi dacă nu vom reuşi să facem aceste modificări, pentru că va trebui să le facem în procedură de urgenţă, prin lege, întrucât trebuie să implementăm directiva 633 a Consiliului privind practicile comerciale neloiale, în transpunerea directivei o să prindem aceste modificări”, a mai declarat Adrian Oros.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

GicaContra
25.05.2020, 14:30:51

marele liberal in actiune. supermarketurile nu pun taxe ci presteaza servicii. Daca e abuz de pozitie dominanta, tine de consiliul concurentei... unde e un alt liberal. Altfel doar piata isi stie principiile corecte. nu ai cum sa spui matale din birou care sunt principiile corecte ale pietei... fiindca nu ai cum sa le stii... si nici nu detii vreun etalon al corectitudinii pietei.