Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Legea Romexpo, în vizorul Comisiei Europene. Cristina Prună: CCIR trebuie să dea explicaţii cât mai repede

1
13 Apr 2021 16:26:42
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook Cristina Prună
Foto: Facebook Cristina Prună

Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) trebuie să explice Comisiei Europene, cât mai reprede, cum a primit, cu titlu gratuit, în timpul guvernării PSD din 2004, dreptul de a utiliza terenurile de la Romexpo, a transmis, marţi, deputatul USR-PLUS Cristina Prună.

„Legea Romexpo a intrat în vizorul Comisiei Europene. Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) trebuie să dea explicaţii cât mai repede. CCIR trebuie să explice cum a primit cu titlu gratuit, în timpul guvernării PSD din 2004, dreptul de a utiliza terenurile de la Romexpo. Comisia Europeană investighează - în conformitate cu legislaţia europeană - dacă nu cumva CCIR a primit un ajutor de stat prin concesionarea gratuită, din 2004.”, a transmis Cristina Prună pe pagina sa de Facebook.
 
Potrivit acesteia, la acel moment, preşedintele CCIR era şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Romexpo. 
 
”Acesta şi-a dat singur dreptul de utilizare gratuită a terenurilor Romexpo, pentru o perioadă de 49 de ani. Concluzia simplă e că devalizarea Romexpo nu a început acum, odată cu „Legea Romexpo”, ci în anii 2000.”, precizează deputatul USR-PLUS, menţionând că, acordarea concesiunii gratuite nu a fost însă suficientă.
 
Aceasta a explicat că, fără dreptul de proprietate asupra terenului, CCIR nu s-ar putea asocia cu un dezvoltator imobiliar privat pentru demararea unui amplu proiect pe care îl vizează. Drept urmare, prin „Legea Romexpo” s-a urmărit trecerea celor 46 de hectare din proprietatea statului în cea CCIR.
 
”Împreună cu colegii mei din USR PLUS ne-am opus încă de la început acestei iniţiative legislative cu dedicaţie a ALDE-PMP-PSD. În forma actuală legea ar facilita obţinerea unor câştiguri importante de grupuri de interese, nicidecum de către stat.”, a transmis Cristina Prună.
 
Deputatul USR-PLUS a mai declarat că, terenurile Romexpo pot şi trebuie să fie valorificate iar soluţia nu este nicidecum trecerea lor gratuită în proprietatea CCIR. 
 
”Este nevoie de o nouă abordare a legii astfel încât aceasta să seteze cadru corect şi transparent pentru valorificarea terenurilor la potenţial maxim pentru statul român”, a scris Cristina Prună marţi pe Facebook. 
 
Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare, Parlamentului actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România 335/2007. Legea prevede transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a legii, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.
 
Prin acest act normativ adoptat de Parlament o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Titus Livius Titus Livius
13.04.2021, 16:54:22

Sa inteleg ca daca era un oricare investitor strain nu era nici o problema. Avand in vedere caracterul complet anti-national al USR, nu-i de mirare ca fac tot ce pot pentru a distruge orice urma de initiativa romaneasca. Astia de la USR or sa ne ceara sa ne vindem si mamele la straini, la martieni, orice, oricui atata timp cat romanii sunt mentinuti la stadiul de sclavi. Din cate am inteles, USR a depus un proiect de lege pentru a simplifica, usura si spijuni din nou vanzarea pamanturilor agricole catre straini !! Cu dedicatie pentru straini.......

Modifică Setările