Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Lia Olguţa Vasilescu, atac la Orban după ce noua lege a pensiilor nu a trecut de Senat: „Îi mai explic o dată, lui şi cohortei de incompetenţi“

29
20 Jun 2019 12:39:43
Autor: Elena Deacu

Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, cea care a „năşit“ noua lege a pensiilor, dă vina pe opoziţie pentru că actul normativ nu a trecut miercuri de Senat, deşi absenteismul social-democraţilor a făcut ca legea să nu poată fi adoptată.

„Orban confirmă ceea ce ştim de mult timp: că PNL nu va aplica noua lege a pensiilor. E motivul pentru care, în Parlament, Alianţa Austerităţii a votat contra ei şi e motivul pentru care a atacat-o la CCR, blocând peste 6 luni adoptarea ei“, a scris Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Cu toate acestea,votul arată că niciun parlamentar nu a votat împotriva noii legi a pensiilor, ci cei 22 aleşi PNL, USR şi independenţi s-au abţinut. În schimb, PSD, care are 69 de senatori, destui pentru a trece această lege organică, n-a reuşit să îşi mobilizeze senatorii să vină la vot, aceştia chiulind în masă.

Mesajul integral al Liei Olguţa Vasilescu:

„Orban confirmă ceea ce ştim de mult timp: că PNL nu va aplica noua lege a pensiilor. E motivul pentru care, in Parlament, Alianţa Austerităţii a votat contra ei şi e motivul pentru care a atacat-o la CCR, blocând peste 6 luni adoptarea ei. Interesante sunt însă motivele pe care le livrează celor care se uită în gura lui, că poate spune ceva inteligent. Şi spune doar lozinci şi demonstrează ca habar nu are ce prevede legea. Dar îşi dă cu presupusul, că doar e viitorul premier. Hai, să îi mai explic o dată. Şi lui şi cohortei de incompetenţi care îl înconjoară:

1. Spune că legea stabileşte " din burtă" creşteri şi că e mai bun mecanismul care prevede cresterea anuală prin raportare la rata inflaţiei si 50 la sută din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Păi, exact acesta e mecanismul de creştere a pensiei şi in legea noastră, după ajustarea punctului de pensie care trebuie să reducă decalajul intre o pensie de stat si una de serviciu, că tot contestă toţi pensiile speciale. Mai precis si pe înţelesul Orbanului: Punctul de pensie va fi de 1.265 lei in 2019, de 1.775 lei in 2020, de 1.875 lei in 2021, iar apoi se va indexa cu inflatia şi cu 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Deci nu e "din burtă", e chiar un mecanism simplu, care a mai funcţionat şi pe care oamenii îl ştiu bine. Important! Un profesor universitar va avea, pe legea noastră, o pensie de 8000 de lei, cât e o pensie specială. La fel, pentru celelalte categorii de pensionari, creşterile sunt foarte mari. Asta ca să pricepem toţi esenţa acestei modificări de lege.

2. Spune ca legea acum in vigoare prevede cresterea de la 1 ianuarie a pensiilor, raportată la rata inflaţiei si salariul mediu brut si că noi am fi facut aceste creşteri mai târziu, furând de la pensionari. E prostia pe care o debitează toţi cei care nu au făcut minimul efort de a citi măcar legea aflată acum in vigoare. In primul rând că vreau sa îmi arate toţi "deştepţii" aceştia unde scrie data de 1 ianuarie! Nu au cum, că nu scrie! Scrie "creşterea anuală", fără indicarea unei date precise. Şi, ca să priceapă cum am facut noi până acum, le mai explic o dată. Să ia foaie şi pix! In 2017, luna ianuarie, am mărit pensiile românilor cu 5,5 la sută, adică exact cum era legea. Ar fi trebuit să nu mai facem nicio creştere, în 2017, pe principiul enunţat de Orban. Dar... la 1 iulie 2017, am mai facut o creştere a punctului de pensie de 9 la sută, devansând creşterea pentru anul următor. Deci, am dat în plus, în avans, nu am luat. Acelaşi mecanism l-am aplicat şi pentru 2019 şi o să îl aplicăm şi in 2020, până când o să fie el premier şi o să se apuce să taie!

3. Spune că au atacat la CCR legea noastră şi că CCR le-a dat dreptate liberalilor, declarând neconstituţionale mai multe articole. Articolele erau, de fapt, paragrafe, sunt 3, se referă la nişte precizări de termene, iar legea, în ansamblu, e constituţională. De fapt, tentativa liberalilor a fost de a trena cât se poate de mult intrarea în vigoare a legii şi recalcularea pensiilor conform noii legi. Pentru că ei nu vor să o aplice. Şi au reuşit să o intârzie 6 luni. 

4. E important de subliniat că indiferent ce s-a întâmplat la Senat, Camera Deputaţilor e camera decizională. Şi dacă a picat la Senat, şi dacă trecea, votul pe lege depinde de Camera Deputaţilor unde Marcel Ciolacu a promis o mobilizare mai bună, fiindcă pe voturile Alianţei Austerităţii nu ne putem baza. Ei nu vor pensii mai mari. Le încurcă "viziunea economică"...”.””.!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

gmbplay
20.06.2019, 12:47:05

Daca judecam dupa ce spune manelista , atunci sa reprogramam cererea DNA privitoare la cetateanul c.a.p.t , de profesie politruc .

+11 (11 voturi)
otto willy
20.06.2019, 15:39:03

Olgutzo, iar ti-a plecat capu-n concedie fara sa te anunte...

+14 (14 voturi)
Lamuritorul
20.06.2019, 13:00:41

Karatristo, lasa vrajeala de doi bani, orice prostovan, cu exceptia votantilor PSD/ ALDE care-s prosti de elita, isi da seama ca nu v-ati mobilizat (cum ati putut foaaaarte bine cu alte ocazii) ca sa treaca legea, fiindca n-aveti banutii necesari. Adica treceti rapid orice lege, doborati orice motiune de cenzura, numai aici n-ati reusit sa va impuneti! Mars, ma, si cantati la alta masa!

+20 (20 voturi)
Mircea Lupan
20.06.2019, 14:00:14

Madam, daca tot ai trancanit vrute si nevrute pe seama votului de la senat asupra Legii pensiilor, iaca m-apuc si eu sa trancanesc pe seama ta: 1. Oare de ce unii iti spun Mulgita/Vulguta? Pentru ca ai gambele ca niste butuci, incaltati cu pantofi de toapa? 2. Oare de ce altii iti spun Fiola? Fiindca ai cazut sub biroul lui Vadim si ai "dansat la bara"? 3. Oare de ce si unii si altii iti spun ca esti madam tramvai? Pentru ca esti o buna lingvista?

+16 (18 voturi)
Florin Ioanid
20.06.2019, 14:34:25

Pai nu guvernul aplica legea, o face Orban mai nou? Iar ne crezi prosti fah Olguțo. Numai voi pesedistii faceți legi pe care vreți sa le aplicați după 3 ani de la promulgare. Asta atunci când efectele legii nu va vizează și pe voi, ca ați avut grija sa va înscrieți la pensiile speciale.

+15 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (29)