Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Liber la vânătoarea de cormorani. Succes pentru ideea lui Petre Daea

1
5 Jun 2020 19:02:38
Autor: Elena Deacu
Petre Daea a stârnit amuzamentul când a afirmat că cormoranii fac baie în piscine
Petre Daea a stârnit amuzamentul când a afirmat că cormoranii fac baie în piscine

Mii de cormorani vor intra în bătaia puştii din septembrie. O lege care dă liber la vânătoarea acestor păsări a fost adoptată de Parlament şi promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis.

Cormoranul mare, specia vizată, va putea fi vânat între 1 septembrie şi 28 februarie. Pe teritoriul României sunt raportate trei specii de cormorani: cormoranul mare (Phalacrocorax carbo sinensis), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), cormoranul moţat (Phalacrocorax aristotelis).

Iniţiatorii legii, mai mulţi parlamentari din PSD, alături de deputatul ALDE Florin Calotă şi deputatul PMP Petru Movilă, susţin în expunerea de motive că pagubele provocate de cormorani în sectorul piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de peşte pe an.

„România importă 80.000 de tone de peşte pentru asigurarea cererii din piaţă. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de peşte/an, în timp ce producţia din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peşte/an”, arată iniţiatorii proiectului legislativ, în expunerea de motive.

Iniţiatorii mai precizează că aceste păsări sunt inteligente şi se obişnuiesc repede cu măsurile luate de autorităţi pentru a le speria.

 „Deşi în ţara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producţiei de piscicultură împotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori, etc, aceste păsări deoasebit de inteligente se obişnuiesc cu ele, se adaptează şi nu se mai sperie, astfel că aceste metode au devenit insuficiente”, se arată în expunerea de motive.

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea este cel care a spus de mai multe ori că aceste păsări sunt o mare problemă pentru acvacultura din România şi pentru unii fermieri piscicoli care au fost nevoiţi să renunţe la afaceri şi să se reprofileze din cauza pierderilor înregistrate.

„Ei nu se mai sperie de om, intră în masa apei şi mănâncă peştele şi dezastrul este formidabil la pepinierele piscicole, cele care asigura continuitatea procesului piscicol şi împrospătarea resursei. Cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia. Trebuie să găsim soluţii să reducem populaţia. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt şi peştii”, spunea el.

În prezent şi actualul ministru Oros consideră cormoranii un pericol pentru piscicultură.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Constantine Constantine
5.06.2020, 21:28:38

Daea a avut dreptate dar limbajul sau alambicat (cititi ultima fraza din articol) a facut ca multi oameni sa nu-l inteleaga si chiar sa rida de mesajele prpastioase ce reieseau din declaratiile sale.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările