UPDATE Liberalizarea preţului gazelor naturale, de la 1 aprilie. Gazele se scumpesc în medie pentru populaţie cu 2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze naturale

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă se va liberaliza de la 1 aprilie, anunţă Ministerul Energiei, care susţine că temerile din spaţiul public privind o posibilă creştere substanţială a preţului gazelor la populaţie după momentul liberalizării sunt nejustificate. Însă Ministerul Finanţelor vrea un impozit asupra veniturilor suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor, pentru a menţine încasările bugetare.

UPDATE 17.15 Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în şedinţa de joi preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, creşterea preţurilor plătite de populaţie fiind în medie cu 2%, de la 1 aprilie.

”La stabilirea preţurilor reglementate s-au avut în vedere prevederile metodologiei aprobată prin Ordinul ANRE 182/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în concordanţă cu prevederile OUG 64/2016, potrivit căreia, începând cu 1 aprilie 2017, gazele naturale de provenienţă internă se vor vinde pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, fără stabilirea unui preţ de vânzare”, a informat ANRE.

Oficialii autorităţii spun că, deşi producţia internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligaţia de a stabili preţuri reglementate pentru clienţii casnici şi, astfel, de a monitoriza evoluţia pieţei concurenţiale de gaze naturale.

”Menţionăm că, în prezent, orice client casnic are opţiunea de a rămâne în piaţa reglementată de gaze naturale, în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată şi la preţ reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece în piaţa concurenţială, în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la preţul şi în condiţiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la preţul şi condiţiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat”, adaugă oficialii ANRE.

Tot în sedinţa de joi au fost aprobate tarifele de distribuţie la Distrigaz Sud Reţele, care scad în medie cu 4,16%.

Solicitarea de aprobare a tarifelor de distribuţie pentru Delgaz Grid (fosta E.ON Distribuţie) se află, în prezent, în analiză în cadrul autorităţii.  

***

„Liberalizarea pieţei gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent şi echitabil, atât pentru operatorii din această piaţă, cât şi pentru consumatori”, a anunţat joi Ministerul Energiei.

Ministerul mai arată că, în urma analizei observaţiilor, nu au fost identificate suficiente argument tehnice pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării ţării noastre în Uniunea Europeană.

Există, în schimb, o serie de riscuri, a mai transmis Ministerul. „Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar şi la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

În ceea ce priveşte temerile din spaţiul public privind o posibilă creştere substanţială a preţului gazelor la populaţie după momentul liberalizării, Petcu spune că acestea sunt nejustificate.

Populaţia, protejată

Ministrul energiei a mai adăugat că populaţia va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin preţuri finale reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. „Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacţionarea gazelor naturale se va face în condiţii de eficienţă economică printr-un proces transparent de achiziţie care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor paticipanţilor la piaţă”, a adăugat ministrul.

El a spus, recent, într-un interviu acordat News.ro, că liberalizarea preţurilor gazelor naturale pentru populaţie se va face în două etape: piaţa între producători şi furnizori se va liberaliza în acest an, iar etapa următoare, de liberalizare a preţurilor între furnizori şi clienţii casnici, se va încheia în 2021.

Maxim de 8,5% în plus la factură                                                                 

Petcu susţinea că, în urma analizelor ANRE, până la sfârşitul anului preţul final al gazelor naturale pentru populaţie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat luna aceasta că preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieţei de gaze naturale.

Potrivit şefului ANRE, consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate de preţ pe piaţa liberă.

Preţurile impuse, înlocuite cu impozit

Cu toate acestea, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect Ordonanţă de Urgenţă prin care doreşte instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale. Producătorii de gaze naturale plăteau, până în momentul liberalizării pieţei, un impozit de 60%.

„Promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea menţinerii încasărilor bugetare din impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, pentru vânzările de gaze naturale către consumatorii casnici, ca urmare a eliminării preţului de achiziţie din producţia internă pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică, pentru cantităţile de gaze natural utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, stabilit prin hotărâre de Guvern”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul Ministerului propune modificarea termenului PCCreglem, care se referă la preţul reglementat, prin înlocuirea lui cu PMPCNC – preţul mediu ponderat al gazelor natural din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa centralizată/concurenţială pentru consumatorii casnici. În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieşele centralizate de gaze naturale, PMPCC reprezintă preţurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacţiile.

Proiectul Ministerului de Finanţe poate fi citit aici

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite