Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Licitaţia 5G rămâne în aer. Radiocom: Şansele de organizare sunt zero dacă nu se întâmplă paşi relevanţi în Parlament

4
17 May 2021 16:55:32
Autor: Melania Agiu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Şansele pentru organizarea licitaţiei 5G în România, în acest an, sunt zero, dacă nu se întâmplă paşi relevanţi în Parlament, până la finalul lunii iunie, a declarat, luni, Marian Murguleţ, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii - Radiocom.

„Dacă paşi relevanţi nu se întâmplă în următoarea lună şi jumătate, până la finalul sesiunii parlamentare, şansele sunt zero pentru organizarea licitaţiei 5G în acest an. ANCOM rămâne în zona de politeţe, pentru că sunt paşi pe care nu-i controlează, deşi au muncit din greu la toţi aceşti paşi. Vorbim despre cei trei paşi până la locul unde reintră ANCOM în dispozitiv, respectiv finalizarea caietului de sarcini pentru licitaţie. 
 
Avem nevoie, mai întâi, în Parlament să se aprobe Legea 5G şi transpunerea în legislaţia naţională a Codului european al comunicaţiilor electronice. Fără aceste două etape, licitaţia nu poate porni. Al treilea pas este aprobarea Hotărârii de Guvern privind stabilirea cuantumurilor minime a taxei de licenţă pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio. 
 
Sunt trei paşi importanţi la care ANCOM a avut un input semnificativ şi din păcate, nu poate acţiona în niciun fel. Şansele sunt mici să putem să mai vorbim de licitaţia 5G, anul acesta. Dar cine ştie, poate Parlamentul în înţelepciunea şi în eficienţa sa, va reuşi să adopte cele două acte normative până la finalul lunii iunie", a declarat Murguleţ, potrivit Agerpres.
 
La finele lunii februarie a acestui an, vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin, a precizat că încasările la bugetul de stat rezultate din vânzarea întregului spectru de frecvenţe 5G ar putea depăşi 3,6 miliarde de lei (720 milioane de euro), calculat la un preţ total de pornire de 2,5 miliarde de lei, cum este specificat în proiectul Legii bugetului pe anul 2021.
 
În data de 12 mai 2021, Comisia juridică, cea pentru apărare şi cea pentru tehnologia informaţiilor au dat raport de adoptare, cu majoritate de voturi, proiectului de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
 
Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.
 
Iniţiativa menţionează că avizul conform se fundamentează pe o serie de documente prevăzute de această lege, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. 
 
În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Burtica Cornel
17.05.2021, 17:27:14

3 G este suficient! Nu este nevoie de 5G! Puteți fi live si la 3g.

-2 (2 voturi)
Stefan din Nord
17.05.2021, 18:24:34

Te-ai uita acum la o televiziune analogica pe un televizor cu lampi ce reda alb-negru ? Tot televizor se cheama ca este .

-6 (8 voturi)
Burtica Cornel
17.05.2021, 20:37:00

Nu ti se pare ciudat ca eu gandesc altfel? Eu nu ma uit la tv. Nu inghit gogosile de acolo.

-2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
17.05.2021, 19:27:35

Parlamentul nu se poate pronunța unde Occidentul din UE nu s-a pronunțat deja! Doar nu vom lua decizii de capul nostru... Că nu vrem să supărăm nici partenerul strategic, nici UE! Cel mai bine este să luăm o decizie deja luată... Că interesele noastre nu contează!

-3 (3 voturi)
Modifică Setările