Liderii celor mai mari companii din lume, optimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerii lor. Peste o treime au implementat un model de lucru hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Liderii celor mai mari companii din lume sunt din ce în ce mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerii lor, chiar dacă varianta Delta a coronavirusului întârzie „revenirea la normal”, arată studiul KPMG 2021 CEO Outlook.

Potrivit sursei citate, în prezent, 60% dintre lideri sunt încrezători în perspectivele de creştere ale economiei globale, comparativ cu 42%, procentul estimat în urma cercetării desfăşurate în ianuarie/februarie. 

„În linie cu evoluţiile la nivel global pe care le detaliem în aceasta cercetare, pot spune din interacţiunea cu liderii organizaţiilor din România, că majoritatea au reacţionat foarte eficient în timpul pandemiei, demonstrând rezilienţă în faţa schimbărilor, incertitudinii şi provocărilor. 

Dintre companiile din sectoarele direct afectate de efectele pandemiei am văzut, de asemenea, exemple de succes în 2021 cu afaceri redeschise şi/sau transformate. 

Rezilienţa se bazează pe o echipă motivată şi implicată, energizată de scopul, misiunea şi valorile companiei, astfel încât să gestioneze riscurile şi oportunităţile, dar să reuşească, în acelaşi timp, să ţină pasul cu impactul tehnologiei.”, spune Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner, KPMG în România. 

Potrivit analizei, perspectiva unei creşteri puternice îi încurajează pe liderii executivi să investească în expansiune şi transformarea afacerii. Astfel, majoritatea liderilor globali (87%) au afirmat că intenţionează să finalizeze achiziţii în următorii trei ani care să le susţină creşterea şi transformarea afacerii. 

Cercetarea a indicat că 30% dintre CEO plănuiesc să investească peste 10% din venituri în măsuri şi programe sustenabile în următorii trei ani. 

Atingerea statusului net-zero cu suport guvernamental, o prioritate

Printre multele provocări socio-economice, sociale şi de mediu cu care se confruntă, companiile sunt supuse  şi presiunii să contribuie la combaterea schimbărilor climatice şi să aibă un impact pozitiv în societate. 

Ca rezultat, peste un sfert (27%) dintre liderii în afaceri sunt îngrijoraţi că un eventual eşec în ceea ce priveşte aşteptările în domeniul schimbărilor climatice ar putea determina pieţele publice să nu mai investească în afacerile lor. 

Peste jumătate (58%) dintre respondenţi au afirmat că există o cerere în creştere din partea părţilor interesate (investitori, autorităţi de reglementare, clienţi etc) pentru o raportare mai amplă pe aspecte ESG. 

Trei din patru (77%) lideri executivi consideră că vor fi necesari stimuli guvernamentali ca toate afacerile să poată ajunge la obiectivul de „net-zero”. 

Perspective în schimbare pentru viitorul muncii

Doar 21% dintre lideri consideră necesară o reducere a prezenţei fizice, o schimbare substanţială faţă de august 2020, în perioada de vârf a primului val al pandemiei, când 69% dintre lideri afirmau că vor reduce spaţiile în care îşi desfăşurau activitatea.

„Liderii s-au concentrat asupra flexibilităţii crescute pentru forţa de muncă, 51% (faţă de 14% în ianuarie/februarie) intenţionând să investească în spaţii colaborative de birou colaborative. 37% dintre liderii globali au implementat un model de lucru hibrid, în care majoritatea angajaţilor lucrează de la distanţă 2-3 zile pe săptămână.”, arată studiul.

Reformele fără precedent în fiscalitatea internaţională reprezintă un punct esenţial

Trei din patru lideri consideră că presiunea asupra finanţelor publice exercitată de răspunsul necesar pandemiei a accentuat necesitatea cooperării intre state pentru sistemul fiscal global.

În acelaşi timp, 77% dintre CEO consideră că propunerea unui sistem global cu un impozit minim reprezintă “o îngrijorare semnificativă” pentru obiectivele de creştere ale organizaţiei. Sunt, însă, mai îngrijoraţi de riscurile de reglementare şi fiscalitate decât erau înainte de pandemie.

Cercetarea arată că 74% dintre lideri sunt conştienţi de legătura puternică dintre încrederea mediului extern în afacerea lor şi cum se aliniază abordarea fiscală cu valorile organizaţionale. În timp ce afacerile încearcă sa se reconstruiască mai bine, majoritatea liderilor (69%) resimt o presiune în creştere pentru raportarea transparentă a impozitelor şi taxelor, ca parte din agenda ESG. 

Ediţia 2021 a KPMG CEO Outlook s-a desfăşurat în perioada 29 iunie – 6 august şi a inclus viziunea a 1.325 de lideri din cele mai influente companii din lume în ceea ce priveşte mediul economic şi de afaceri, precum şi impactul pandemiei COVID-19 asupra viitorului afacerii lor. Toţi respondenţii au venituri de peste 500 milioane USD, iar o treime dintre companii au venituri anuale de peste 10 miliarde USD. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite