Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Linie de metrou şi tren metropolitan pe circa 60 de kilometri în judeţul Cluj

6
6 May 2020 14:12:40
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Asociaţia Pro Infrastructură
Foto Asociaţia Pro Infrastructură

Contractul pentru studiile căii ferate dintre Nădăşelu şi Bonţida şi a unui metrou între Gilău şi podul IRA, semnat recent de autorităţi, are o valoarea de aproape 36 de milioane de lei (cu TVA) şi o durată de 26 de luni, a informat Asociaţia Pro Infrastructură.

Potrivit acesteia, în primă fază va fi elaborat studiul privind îmbunătăţirea infrastructurii feroviare existente între Nădăşelu (de pe magistrala spre Oradea), prin Cluj-Napoca şi mai departe pe linia către Dej până la Bonţida prin noi staţii de călători în Baciu, podul IRA sau Aeroportul Avram Iancu.
 
„Toate, precum şi cele existente, vor fi dotate cu spaţii de parcare, fiind deservite în plus şi de autobuzele oraşului”, precizează asociaţia.
 
Pe această porţiune de aproximativ 43 de km de cale ferată va circula trenul metropolitan.
 
Punctele de oprire actuale vor rămâne aceleaşi şi se propune adăugarea unor noi staţii de oprire în zonele: Baciu, Tetarom pe str. tăietura Turcului şi la podul Ira pe str. Aurel Vlaicu.
 
Pentru fiecare punct de oprire se vor analiza facilităţile disponibile pentru călători: bănci, zone de aşteptare, toalete, puncte de procurare a biletelor (automate/case). De asemenea se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni şi se va realiza conectivitatea cu transportul public local la fiecare punct de oprire.
 
Metroul
 
În a doua etapă vor fi făcute studiile metroului dintre zona podului IRA (conexiune cu reţeaua de cale ferată) şi Floreşti în prima fază, apoi până la Gilău.
 
Traseul şi poziţiile staţiilor magistralei de peste 20 km vor fi stabilite în urma analizelor, fiind gândite şi parcări pentru şoferii ce vor dori să îşi lase automobilele şi să utilizeze metroul, dar şi legături cu alte tipuri de transport public din municipiu.
 
Proiectul se va derula în două etape. În prima etapă se va realiza legătura dintre comuna Floreşti şi Podul Ira pe următorul traseu propus: zona de sud a comunei Floreşti – viitorul spital regional de urgenţă – centrul comercial Vivo – cartierul Mănăştur – centrul oraşului Cluj-Napoca şi zona de est a oraşului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira. 
 
Pentru zona din afara oraşului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta ar urma să fie realizat subteran.
 
„Autorităţile locale derulează încă de la finalul anului 2018 pregătirea Centurii Rutiere Metropolitane între Gilău şi Apahida, un alt obiectiv extrem de important care are rolul de a degreva traficul extrem de aglomerat, proiect inclus în Masterplanul General de Transport al României.
 
Dincolo de polemica fezabilităţii unui metrou în Cluj-Napoca, ne bucură că există astfel de exemple de bună practică prin care comunităţile locale se implică decisiv în dezvoltarea mobilităţii integrate a unei zone metropolitane, fără a aştepta răspunsul prea lent al autorităţilor centrale. Sperăm să vedem iniţiative similare şi în alte oraşe”, notează asociaţia
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Adrian Foangǎ
6.05.2020, 15:09:20

Mancatorilor de slanina, lasati-o mai usor cu atatea metrouri, ca nu mai e loc pe sub pamant pe acolo. Apropo, cate ati deschis pana acum? :)))

0 (6 voturi)
otto willy
6.05.2020, 17:49:18

Fofoloanga, iarasi ti-ai dat drumul la bot, fara sa-ti conectezi inainte cerebelul ... O idee superba care v-a duce la descongestionarea traficului rutier din Cluj! Gandire si mana de gospodar!

0 (4 voturi)
Cel Mare Scarambeu
6.05.2020, 18:26:40

Adrian Foanga,in Ardeal,la Cluj este nevoie de metrou iar la voi in Miticotland e nevoie de cacastori ca sa nu mai faca miticotii treaba mare prin parcari.E o diferenta,nu?.O sa va aduca Firea cacastori Otokur dupa ce v-a adus si autobuze Otokar.

0 (4 voturi)
muresan anna
6.05.2020, 19:17:00

Si vulpea zice ca strugurii sunt acri………….:))))))

m wakki
6.05.2020, 16:03:42

așteptați degeaba, nu o să vedeți inițiative similare în alte orașe la Iași de exemplu, unde aglomerația e la fel de mare și nevoile ar fi cam aceleași, primarul face mișto și spune bancuri când vine vorba despre asta după care își tocește fundul pe scaun și spune că nu se poate face nimic cel mai simplu este să iei bani și să spui că nu se poate face nimic

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările