Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Liviu Voinea: „Economia României este deja «euroizată». Nu trebuie să fim îngrijoraţi în legătură cu nivelul preţurilor”

4
8 May 2014 00:47:54
Autor: Antonio Glodeanu
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea FOTO Marian Iliescu
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea FOTO Marian Iliescu

Aderarea României la euro nu va aduce creşteri semnificative ale preţurilor, economia ţării fiind deja „euroizată”, a declarat, miercuri, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, la postul Realitatea TV, citat de Agerpres în contextul în care săptămâna aceasta Guvernul României a anunţat în mod oficial data pentru adoptarea monedei unice: 1 ianuarie 2019.

„Nu trebuie să fim îngrijoraţi în legătură cu nivelul preţurilor. Eu am trăit un an în Spania şi un alt an în Suedia. Vă pot spune că preţurile diferă foarte mult între cele două ţări, la case, mâncare etc. (...) În Austria a existat o isterie, înainte de intrarea în zona euro, la fel, legată de creşterea preţurilor, care nu s-a demonstrat. Au aderat la euro recent Slovacia, Slovenia şi ţările baltice. Nu au fost creşteri semnificative de preţuri. În schimb, creşte siguranţa pentru cetăţeni şi pentru firme”, a mai spus Liviu Voinea.

„Haideţi să fim oneşti. Economia României este euroizată, trebuie să recunoaştem. Salariile în companii sunt negociate în euro. Odată cu intrarea în zona euro dispare riscul valutar. Gândiţi-vă la credite mai ieftine, sunt aşadar avantaje”, a mai declarat ministrul Bugetului.

Totodată, oficialul român a transmis partenerilor de la Washington, în cadrul reuniunii ECOFIN, de la Bruxelles, că „România este cu arme şi bagaje, precum şi cu monedă în Vest”.

Ministrul Bugetului a menţionat că ţara noastră este dependentă într-o mică măsura de regiunea estică a Europei şi că România ar putea fi chiar un exportator de energie dacă ar exista toate interconexiunile făcute cu celalalte ţări.

„Mesajul pe care l-am transmis la Washington, convenit cu agenţiile de rating este că România este diferită în regiune. Ea nu are comerţ şi investiţii mari cu ţările din estul Europei, ceea ce la un moment dat era un aspect negativ, însă acum este un lucru bun, deoarece nu avem dependemţă. (...) Ţara noastră ar putea deveni un important exportator de energie, dacă ar avea interconexiunile făcute. Din punct de vedere macroeconomic, România stă mult mai bine decât unele ţări din zona euro. România este cu arme şi bagaje în Vest. România este cu monedă cu tot în Vest”, a spus ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

În acelaşi context, Liviu Voinea consideră că România va înregistra o creştere economică de peste 3% în anul curent şi în 2015.

„Românii au acum deja mai mulţi bani decât în 2012. Pe măsură ce economia României va creşte cred că va fi peste 3 la sută în 2014 şi 2015, creştere care îşi va produce efectele şi în nivelul de trai al oamenilor”, a mai spus Liviu Voinea.


Citeşte şi:

Guvernul a anunţat în mod oficial că vrea aderarea la euro în 2019. Isărescu pune condiţii şi cere consens larg şi termene clare

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, a anunţat oficial, la reuniunea consiliului ECOFIN, că Guvernul României a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată pentru aderarea la zona euro. În schimb, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că fixarea unui obiectiv ambiţios ar putea avea efecte de mobilizare a ţării, dar presupune o bună înţelegere din partea politicienilor, stabilirea unor termene clare şi consens politic şi social.
 
Isărescu: Abordarea ţărilor UE care încă nu au adoptat euro este „aşteptăm şi vom vedea“. Ponta vrea adoptarea euro în 2019. Avem nevoie de un nivel de trai bun
 
Ţările membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat încă moneda unică europeană par a avea o abordare de tipul „aşteptăm şi vom vedea“ în privinţa intrării în zona euro, deşi în momentul aderării la UE au anunţat date certe în acest sens, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o prezentare postată pe site-un BNR, pe care a susţinut-o la o întâlnire cu ambasadorii statelor UE.
 
Prea săraci pentru a adera la euro
 
România are nevoie de cel puţin zece ani în care să aibă o creştere cu cel puţin două puncte procentuale mai mare decât cea a zonei euro pentru a putea recupera decalajele în privinţa nivelului de trai, astfel încât să fie primită în zona euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Quiet Guy
8.05.2014, 02:03:26

Polonia, singura tara din Europa care nu a suferit din crizei economice nu vrea in zona euro. Cehia, mai dezvoltata economic, nu vrea in zona euro. UK, nici atit. In schimb, saraca Romania, in care 47% din populatie au WC-ul in curte, sute de sate fara electricitate, 3 milioane de romani plecati din tara vrea sa intre in zona euro. Romania nu este pregatita pentru socul euro.

+1 (3 voturi)
Ionel Niculaie
8.05.2014, 02:37:24

Nu ai nici un suport economic, veridic, pentru trecerea la moneda europeana. Domnul Cretu avea dreptate cand iti reamintea de procentul acela de romani cu 'buda' in ograda iar tu aburesti lumea cu 'euroizare' economiei romanesti, mananci rahat cu lingura. Trecerea la moneda europeana inseamna pauperizarea masiva a populatiei romanesti, avantaje ar avea doar hienele economiei romane, adica voi. Sper ca in trei luni sa nu te mai aud deloc, esti un mincinos si-atat.

+1 (3 voturi)
Mircea Iordan
8.05.2014, 08:57:29

Povesti de adormit copiii! Salariile si pensiile vor fi transformate in Euro la cursul existent la data trecerii la Euro dar foarte multe preturi se vor "rotunji" semnificativ. Exemple : legatura de ceapa, ridichi, zarzavat, etc, care are un pret de 50 bani credeti ca va fi 0.11 Euro - nu, va fi cel putin 0.25 daca nu 0.5 Euro. Painea de 1.0 -1.2 lei credeti ca va fi 0.22 - o.27 Euro - nu, va fi cel putin 0.5 -1.0 Euro fiindca nu va putea costa cat o legatura de ceapa. Zaharul, uleiul, care sunt acum in jur de 4 lei credeti ca vor costa 0.88 Euro - nu, vor fi cel putin 1,0 - 1.5 Euro, biletul de autobuz credeti ca va fi 0.3 - 0.35 Euro - nu, va fi cel putin 0.5 Euro. Si asa mai departe, cele mai afectate preturi vor fi cele ale produselor de stricta necesitate pe care le cumperi zilnic si asta se va cunoaste masiv in buzunarele tuturor.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
8.05.2014, 09:33:34

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările