Aproape 730.000 de români şi-au asigurat anul trecut locuinţele împotriva dezastrelor naturale printr-o poliţă obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul asigurării obligatorii a locuinţei este de 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construit imobilul FOTO SHUTTERSTOCK
Costul asigurării obligatorii a locuinţei este de 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construit imobilul FOTO SHUTTERSTOCK

Numărul proprietarilor care şi-au asigurat locuineţele împotriva dezastrelor naturale printr-o poliţă obligatorie a crescut anul trecut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, evoluţie determinată în principal de încheierea de către PAID de parteneriate de distribuţie cu 20 de asigurători.

Portofoliul PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor) număra 330.103 poliţe la începutul anului trecut şi s-a menţinut în jurul acestui nivel până în luna iulie, după care a crescut constant şi a ajuns la 727.642 contracte la 30 decembrie, conform datelor societăţii. 

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe. Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificată la finele lunii iulie.

Conform noilor reglementări, adoptate prin Legea 243/2013, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Totodată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro). 

După apariţia noilor reglementări, Allianz-Ţiriac, Omniasig, Asirom şi alţi 17 asigurători au semnat parteneriate cu PAID pentru distribuirea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei.

Din PAID fac parte Astra, Groupama, Gothaer România, Generali România, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România.


Mai puteţi citi: 

Proprietarii care şi-au asigurat locuinţa prin poliţă obligatorie ar putea acoperi o parte din despăgubiri. Proprietarii care încheie poliţe obligatorii de locuinţe ar putea acoperi o parte din despăgubiri în limita unei sume, prin acceptarea unei franşize, o eventuală decizie urmând să fie adoptată peste şase luni, după analiza istoricului daunelor PAID, a declarat Daniel Tudor, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Poliţa obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată şi de la asigurători care nu fac parte din PAID. Asigurarea obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată atât de la acţionarii societăţii emitente de poliţe obligatorii de locuinţe (PAID), cât şi de la alţi asigurători, după ce aceştia vor încheia protocoale de colaborare cu PAID, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Anterior, poliţele emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) puteau fi cumpărate numai de la acţionarii PAID.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite