Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Lucian Heiuş: 40% din angajaţii ANAF au peste 50 de ani. De 5 ani nu s-au mai organizat concursuri

2
20 May 2022 10:25:04
Autor: Afrodita Cicovschi

„40% din angajaţii anaf au peste 50 de ani. De 5 ani nu s-au mai organizat concursuri. ANAF are o structură de personal îmbătrânită”, a declarat vineri Lucian Heiuş, noul preşedinte al ANAF, precizând că nici starea de spirit a angajaţilor după cei 2 ani de pandemie nu e prea bună.

„Am constatat din păcate că ANAF a fost în continuare subfinanţat. Aici este o problemă trebuie să asiguri şi resurse ca să poţi să obţii şi rezultate. Avem aceleaşi probleme legate de dotarea cu tehnică de calcul, dar cred că asta este o problemă în toată administraţia publică”, a spus el.
 
„Îmi spuneau colegii că cei doi ani de pandemie în care s-a muncit altfel a dus cumva funcţionarul din ANAF într-o letargie. Trebuie să acţionăm ca oamenii să îşi reintre în activitatea şi în modul de stil de pandemie. Şi să începem să acţionăm cât mai ferm în recuperarea creanţelor bugetare”, a spus el.
 
Totodată, el a spus că a observat un fenomen în primele patru luni: arieratele curente, diferenţa între ceea ce s-a declarat şi ceea ce s-a achitat, este undeva la 12 miliarde. „Este o creştere a stocului de arierate curente, unde se poate acţiona foarte rapid, să recuperăm şi să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară, dar nu poate să achite integral. Gradul de conformare voluntară la declarare e undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6 %. De aici apare diferenţa între ceea ce omul declară şi îşi asumă că plăteşte dar nu achită”, a spus Heiuş.
 
Cea mai mare provocare a ANAF anul viitor este schimbarea mentalităţii şi trecerea de la pix, hârtie şi dosar cu şină la tasta computerului, a declarat vineri Lucian Heiuş, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
 
„Digitalizarea este viitorul. Şi aici voi acţiona pe două planuri. Unu: trebuie să realizăm o dotare cu tehnică de calcul performantă. Programele de calcul pe care le vom implementa trebuie să funcţioneze perfect. Dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă ca personalul care lucrează să fie bine isntruit, Ce contează că ai cel mai bun calculat, cel mai bun program. Dacă omul care stă în spatele computereului nu ştie ce să facă cu el, nu am realizat nimic. Asta este cred cea mai mare provocare a ANAF anul viitor: schimbarea mentalităţii şi trecerea de la pix, hârtie şi dosar cu şină la tasta computerului.  Asta va fi adevărata reformă internă a ANAF”, a declarat Heiuş.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Neamtul551
20.05.2022, 12:42:48

Smecherul asta pus acolo pe pile zice ca daca ai 50 de ani esti deja ești bătrân,va dati seama ce profil moral au escrocii astia care conduc instituțiile de stat,in primul rand ce zice acest șmecheraș de politician este discriminare si contravine codului muncii acum probabil si la angajarile care se vor face se va aplica aceeași discriminare fascista si ăștia cer de la tine sa fi corect cu plata impozitului in timp ce ei încalcă primii legile, scârbos

+1 (1 vot)
indianul joe
20.05.2022, 13:51:52

40 % ? E grav...e putin !!! 50 de ani este varful de forma al unui om modern.Fizis, intelectual si chiar moral.Sunt oameni care sunt perfecti apti de munca la 65 de ani, iar aunii si la 70 de ani !!! Se uita si el care este varsta prin Uniune in domeniul financiar ? A dat si el o tura pe la BNR ca sa dau doar un exemplu ??? Ce faci cu unul tanar care a re doar calitatea de ...tanar ? Experineta nu o poti cumpara de la magazin !!! Si nici in cei 3 ani de facultate.... ps Nu s-au facut angajari pt ca au venit prin detasari din sectorul bugetar, ca la ANAF se poate... Chiar nu stie asta ??? Iar grav. Functionarul public poate lucra si in administratia publica, primarie, consiliul local, dar si la ANAF sau...Evidenta populatiei...Oare stie ceva despre statutul functionarului public???

-10 (12 voturi)
Modifică Setările