Mai puţin de 10% din companiile româneşti din IT au asigurare de răspundere profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asigurarea obligatorie a locuinţelor a intrat în vigoare la 15 iulie 2010

În România există peste 14.000 de companii de dezvoltare şi consultanţă IT şi mai puţin de 10% din acestea au vreo asigurare de răspundere profesională, deşi aceasta este o cerinţă standard de la potenţialii clienţi străini, estimează CertAsig.

„Estimăm că mai puţin de 10% din aceste 14.000 companii IT au vreo asigurare de răspundere profesională (...) În cazul în care doresc să se extindă la nivel internaţional şi să concureze pentru proiecte mai substanţiale şi mai profitabile, companiile de IT din România vor trebui pur şi simplu să fie pregătite şi asigurate corespunzător”, spune James Grindley, CEO CertAsig. 

Asigurare de răspundere profesională

Potrivit companiei, există peste 14.000 de companii de dezvoltare şi consultanţă IT în România şi ele generează împreună o cifră de afaceri de peste 4 miliarde euro şi angajează mai mult de 75.000 de profesionişti.

Consultanţii şi dezvoltatorii IT sunt din ce în ce mai expuşi la consecinţe legale din partea clienţilor nemulţumiţi. În cazul unor defecţiuni de sisteme, al unor pierderi de date sau probleme de securitate IT, dezvoltatorii IT pot fi obligaţi să plătească despăgubiri semnificative clienţilor nemulţumiţi, în plus faţă de pierderile de venituri.

Produsele de asigurare specializate pentru companiile IT acoperă mai multe potenţiale riscuri, cum ar fi neglijenţa accidentală generatoare de pierderi financiare pentru clientul consultantului, costuri ale potenţialelor compensaţii plătibile clienţilor (în cazul activităţii sau consilierii neglijente), rambursarea tarifelor achitate de clienţi sau riscul neachitării facturilor restante, costuri cu apărarea juridică etc. Asigurarea poate fi extinsă pentru a acoperi inclusiv agenţi legali sau sub-contractori ai consultantului IT asigurat.

Acest tip de asigurare este unul dintre cele trei tipuri de produse de asigurare specializate pe care companiile din România le vor descoperi în 2017.

Asigurarea de parcuri eoliene

Un altul îl reprezintă asigurarea de parcuri eoliene. Parcurile eoliene sunt o industrie în creştere în România, reprezentând în prezent aproximativ 6% din producţia totală de energie din România (conform datelor  centralizate de Transelectrica). Parcurile eoliene sunt expuse la multe tipuri de riscuri de daune materiale, deja bine acoperite de către produsele specializate de asigurări de proprietăţi şi asigurări tehnice.

„Pe măsură ce energia regenerabilă continuă să ia amploare, creşte şi riscul financiar reprezentat de volatilitatea inerentă a resurselor pe care se bazează acest domeniu”, au mai spus reprezentanţii companiei.

Asigurarea pentru păduri şi masă lemnoasă

Una dintre cele mai controversate industrii din România, cea a exploatărilor forestiere, aduce încă semne de întrebare, cu privire la interesul companiilor din acest domeniu în a-şi asigura activitatea, dar mai ales cu privire la concretizarea acestei intenţii.

„Am remarcat o creştere semnificativă a interesului din partea proprietarilor şi companiilor de silvicultură şi exploatarea lemnului, dar rata de penetrare a asigurărilor forestiere rămâne surprinzător de scăzută”, adaugă James Grindley.

„Pe piaţa asigurărilor corporate, vedem 2017 ca pe un an cu un grad mai mare de maturizare pentru companii, care înţeleg din ce în ce mai bine faptul că asigurarea potrivită îi poate avantaja în afaceri:  pe lângă protecţia faţă de diverse riscuri, produsele de asigurare specializate ajută companiile să fie mai competitive şi să îndelinească standardele cerute de clienţii lor, mai precizează James Grindley.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite