GRAFIC Marţi aflăm ce accize plătim în 2014 la carburanţi, ţigări şi alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi din octombrie anunţă cursul de schimb la care se va calcula acciza pentru anul viitor, aduce scumpiri uşoare la gaze şi dă liber clienţilor să-şi dea băncile în judecată în procese colective.

Românii au parte de două veşti bune şi una proastă de 1 octombrie: un curs de schimb mai mic la calculul accizelor, intrarea în vigoare a prevederilor legale prin care se pot denunţa clauzele abuzive din contractele de credit, dar şi o scumpire la gaze, însă mai mică decât cea prognozată iniţial.

Cursul de schimb afişat astăzi de către Banca Centrală Europeană (BCE) va fi folosit în calculul accizelor în 2014, astfel că putem spera la mici reduceri de preţ pentru ţigări, cafea şi carburanţi. Şi asta din moment ce anul trecut paritatea luată în calcul a fost de 4,5222 lei pentru un euro, iar în ultima săptămână leul s-a menţinut sub această cotaţie. Astfel, moneda naţională a variat săptămâna trecută între 4,4684 şi 4,4604 unităţi pentru un euro, cu un maxim de 4,4711 lei/euro înregistrat miercuri, 25 septembrie. Pe de altă parte, pentru multe dintre aceste bunuri acciza va creşte în 2014. Spre exemplu, la ţigări accizele vor creşte din nou de la 1 aprilie 2014.

De asemenea, unele bunuri au cunoscut deja creşteri consistente ale accizelor de la 1 septembrie, pentru a compensa scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine. Spre exemplu, acciza pentru băuturi a urcat de la 750 de euro pe suta de litri la 1.000 de euro, ceea ce se traduce în majorări de preţ estimate între 5-8% pentru lichioruri şi 25% pentru rachiu. În plus, au fost introduse accize pentru bunurile de lux.

grafic curs accize

 Denunţarea clauzelor abuzive

Tot de la 1 octombrie este programată să intre în vigoare şi prevederea prin se vor putea denunţa clauzele considerate abuzive din contractele de servicii, inclusiv credite. Această prevedere trebuia să intre în vigoare odată cu restul Codului de procedură civilă, la 1 februarie 2013, însă a fost amânată de mai multe ori. Guvernul nu a mai prorogat această prevedere, deşi anterior fusese introdus pe ordinea de zi un nou proiect de amânare, până la 1 februarie 2014. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi asociaţiile de consumatori pot da acum în judecată prestatorii de servicii. Miza o constituie faptul că băncile vor fi obligate să elimine din toate contractele acele prevederi găsite ilegale de instanţe. Banca Naţională a României (BNR) a calculat că băncile vor pierde 4,8 miliarde de lei din cauza eliminării clauzelor abuzive, însă acestea consideră că ar putea pierde 10 miliarde de lei. Dacă s-ar pune la calcul şi despăgubirile retroactive, pe baza sentinţelor de până acum, băncile au calculat pierderi de 24 de miliarde de lei în urma implementării măsurii.

Majorări de preţ la gaze

De asemenea, pentru prima zi din octombrie este programată şi o creştere de preţ în sectorul gazelor naturale. Pentru populaţie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a calculat o scumpire de 1%, în vreme ce pentru industrie aceasta va fi de 2%, a declarat, pentru „Adevărul“, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei. Creşterea vine în condiţiile în care România şi-a asumat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) liberalizarea pieţei gazelor şi aducerea producţiei interne la preţuri comparabile cu cele internaţionale.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite