Majorarea pensiilor, împiedicată de dosarul cu şină. Turcan: 1,3 milioane de dosare sunt într-un format digital primitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că, la preluarea mandatului, a constatat că 250.000 dintre dosarele de pensii din România sunt sub formă de dosar cu şină, aproximativ 1,3 milioane de dosare sunt în format digital "primitiv", iar restul până la aproximativ cinci milioane de dosare sunt în format digital "niţel mai avansat".

"Subiectul pensii a fost subiect predilect de campanie electorală. Dar ajunsă în mandat, am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin. Şi o să vă dau un exemplu concret pentru a înţelege: li s-a spus celor aproximativ cinci milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%.

Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor.”, a afirmat ministrul Muncii, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Vâlcea.

Aceasta a explicat că, circa 250.000 de dosare de pensii în România sunt sub forma „dosar cu şină”. 

„Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv şi restul dosarelor într-un format niţel mai avansat dar, atenţie, incompatibil între Casele judeţene de pensii între ele şi de foarte multe ori cu nesincronizări între Casele judeţene de pensii şi Casa Naţională de Pensii. Cam aşa arăta sistemul de pensii în România până să începem acest proces fără precedent (de recalculare a pensiilor - n.r.)", a transmis ministrul.

Raluca Turcan a criticat actuala lege a pensiilor despre care a spus că a dus la "risipa banului public".

"Am constatat că, până la acest moment, doar pe anul acesta plăţile pentru asistenţa juridică pentru o singură Casă Judeţeană de Pensii, şi anume din Vâlcea, au fost de 250.000 de lei, doar pentru Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea, până la acest moment.”, a mai afirmat Raluca Turcan.

Conform acesteia, anul trecut, pe parcursul întregului an, plăţile pentru asistenţa juridică, adică onorariile avocaţilor, au fost de peste 500.000 de lei. 

„Asta pentru a avea o dimensiune a risipei de bani publici, a inechităţilor existente pe legislaţia pensiilor şi a necesităţii finalizării cu succes a acestui proces pe care noi l-am început”, a precizat Turcan.

 270.000 de români vor pleca anul acesta la muncă în Germania

În ceea ce priveşte proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care vor fi îmbunătăţite condiţiile în care românii pot pleca la muncă în străinătate, ministrul a declarat că "speră" ca, săptămâna viitoare, proiectul să fie finalizat în şedinţa de Guvern.

Turcan, afirmă că "se prefigurează" ca aproximativ 270.000 de români să plece anul acesta la muncă în Germania, ea precizând că a discutat, vineri, cu omologul său german, cu privire la situaţia acestora.

"Pentru aceşti aproximativ 270.000 de muncitori deja am făcut progrese foarte mari ambele ţări, ambele ministere ale muncii, pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă, pentru a îmbunătăţi activitatea de control a condiţiilor de muncă pentru muncitorii care lucrează în străinătate, pentru a creşte relaţia dintre angajatori şi angajaţii sezonieri prin intermedierea procesului de muncă sezonieră de către agenţii specializate de plasare a forţei de muncă”, a declarat ministrul Muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite