Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Majoritatea statelor UE vor să introducă gazele naturale şi energia nucleară pe lista investiţiilor „verzi”. Poziţia României

8
22 Oct 2021 09:42:04
Autor: Afrodita Cicovschi

Majoritatea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au pronunţat joi în favoarea recunoaşterii rolului jucat de gazele naturale şi energia nucleară în lupta împotriva schimbărilor climatice, ceea ce ar urma să faciliteze finanţarea lor, au declarat mai multe surse diplomatice.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.
 
Includerea gazelor naturale şi a centralelor nucleare pe lista investiţiilor "verzi" creează diviziuni în rândul statelor membre. Însă la summitul şefilor de stat şi de guvern care a început joi la Bruxelles, "o mare majoritate a statelor membre" şi-a exprimat dorinţa de a include gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor durabile, a declarat un diplomat european pentru AFP. Alte două surse au confirmat şi ele existenţa unei "majorităţi" de stat e favorabile la această idee.
 
Explozia preţului gazelor naturale a creat un context favorabil energiei nucleare. Însă chiar şi aşa subiectul taxonomiei verzi nu ar urma să fie evocat în concluziile summitului european, în lipsa unui consens.
 
La mijlocul acestei luni, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor "verzi". Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor "verzi" până la finele acestui an.
 
"Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon", se arată într-o declaraţie care a fost semnată şi de reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croaţiei, României şi Sloveniei.
 
Însă alte state membre, precum Germania, Austria şi Luxemburg, se opun ideii includerii energiei nucleare pe lista investiţiilor "verzi" , la fel ca şi mai multe ONG-uri care atrag atenţia asupra problemei depozitării pe termen foarte lung a deşeurilor radioactive.
 
Energia nucleară este responsabilă pentru aproximativ un sfert din producţia de electricitate a UE graţie centralelor nucleare amplasate în 13 ţări membre. În 2020, aproximativ 70% din energia electrică generată în Franţa a fost produsă în centrale nucleare, în timp ce în Cehia ponderea a fost de aproximativ 37%.
 
Comisia Europeană ar urma să decidă în lunile următoare dacă taxonomia sa va eticheta gazele naturale şi energia nucleară drept investiţii "verzi". Propunerea Comisiei ar putea fi respinsă de eurodeputaţi sau de majoritatea statelor membre. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
22.10.2021, 09:53:01

Germania vrea "energie verde" numai pe baza gazului rusesc, fostele state comuniste vor să evite cât pot controlul Rusiei la robinetul cu gaz. Este de fapt o bătălie geopolitică în care Germania+Rusia acţionează concertat pentru a controla întreaga Europă din punct de vedere energetic, deci economic şi politic.

-7 (11 voturi)
mache
22.10.2021, 10:59:05

in germania nu e numai o chestie malefica sunt si multi imbecili verzi pe acolo, idioti utili ai rusilor. UE nu are ce face in momentul asta. morcovul e prea mare ...

+8 (8 voturi)
IonIon Codreanu
22.10.2021, 10:03:37

România nu are niciodată poziție! Ea afișează poziția care i se indică.

-3 (3 voturi)
mache
22.10.2021, 11:02:03

cum face cum drege Romania e intotdeauna impotriva voastra. ma ce-mi place de guvernul meu in cazul asta...

+8 (8 voturi)
mache
22.10.2021, 10:57:11

pentru rusi e belea majora ca UE sa declare energia atomica ca verde. in cativa ani pierd 20% din buget. prostacii lor vor invada forumurile cu kk...inventate. criza asta probabil se va termina rau pentru ei desi pe moment pare ca sunt in avantaj. asa a fost si in 2008 cu petrolul, la sfarsit a aparut masina electrica.....

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările