Marea Britanie, strigăt disperat după români: Fructele şi legumele se vor strica, dacă nu-i aducem să le culeagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Britanie vrea ca est-europenii să fie aduşi de urgenţă cu avioane pentru a munci în ferme Foto Shutterstock
Marea Britanie vrea ca est-europenii să fie aduşi de urgenţă cu avioane pentru a munci în ferme Foto Shutterstock

Marea Britanie are nevoie să aducă de urgenţă muncitori în agricultură est-europeni, pentru că altfel fructele şi legumele de pe câmpurile ţării vor rămâne neculese, potrivit The Guardian.

Concordia, agentul principal de recrutare din Marea Britanie, afirmă că est-europenii trebuie aduşi de urgenţă cu avioane. Câteva mari ferme au închiriat deja avioane în sistem charter pentru a aduce forţă de muncă din Europa de Est. Însă organizaţiile de fermieri şi agenţiile de recrutare susţin că, în contextul unei tulburări uriaşe a sectorului agricol cauzată de răspândirea epidemiei de coronavirus, guvernul britanic trebuie să intervină şi să organizeze mai multe zboruri.

Circa 90.000 de locuri de muncă sunt disponibile, iar majoritatea trebuie ocupate în numai câteva săptămâni.

Concordia caută să aducă circa 10.000 de lucrători, jumătate din Uniunea Europeană, iar restul din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia şi Barbados. Dar toate ţările non-UE şi-au închis graniţele. Miercuri, Ucraina şi-a extins starea de urgenţă până pe 23 aprilie.

Stephanie Maurel, directorul executiv al Concordia, a declarat: „Recrutarea noastră în afara UE a fost blocată, deci am rămas doar cu Lituania care şi-a închis graniţele, România care nu operează curse aeriene şi Bulgaria, micul nostru far”.

Deşi Bulgaria este de asemenea blocată, muncitorii agricoli sunt clasificaţi drept muncitori cheie şi se pot deplasa prin ţară. Dar majoritatea companiilor aeriene care operează în Bulgaria, inclusiv EasyJet, sunt ţinute la sol.

„Vorbim despre închirierea de avioane charter pentru a aduce muncitori. Costă circa 10.000 de lire sterline un zbor de o oră care aduce 229 de persoane – 45.000 de euro din Sofia în Londra, adică circa 250 de euro per persoană”, a spus Maurel.

Maurel, care a spus că planul este activ discutat cu Uniunea Naţională a Fermierilor şi Asociaţia Furnizorilor de Forţă de Muncă, a solicitat guvernului britanic să contribuie la clarificarea situaţiei.

„Dacă pun deoparte rezerve şi garanţii [pentru a asigura un zbor charter], trebuie să ştiu că poate decola”, a spus ea.

Unele ferme se aflau într-o situaţie dificilă înainte ca această criză să lovească. O piaţă a muncii încordată, o combinaţie între Brexit şi economiile în creştere puternică din Europa de Est care se dovedeşte mai atractivă pentru muncitorii sezonieri au dus la un declin al numărului de culegători care merg la lucru în Marea Britanie.

„Din cauza lipsei de forţă de muncă, deja am pierdut câteva ferme. Această criză le va pune capac altora. Nu veţi găsi fructe şi legume în magazine. Sparanghelul şi fasolea încep în câteva săptămâni, castraveţii la începutul lui aprilie, roşiile se fac tot anul, în mai e sezonul fructelor moi – căpşune, zmeură, salata este în pământ încă din decembrie”, a spus Maure.

Nick Marston, preşedintele British Summer Fruits, care reprezintă cultivatorii de fructe moi, a recunoscut că industria sa „intră într-o perioadă fără precedent”.

Anul trecut, 98% dintre culegătorii de fructe - acum clasificaţi drept „lucrători-cheie” - au venit din afara Marii Britanii, marea majoritate din Bulgaria şi România.

Producătorii britanici au contactat companii din sectorul ospitalităţii pentru a recruta personal concediat.

Site-ul britanic Summer Fruits are o hartă interactivă care arată locaţiile fermelor din Marea Britanie şi locurile de muncă oferite.

„Suntem foarte optimişti cu privire la capacitatea rezidenţilor din Marea Britanie de a veni în ajutor şi de a ne ajuta. S-ar putea să fie oameni din estul Europei care lucrează aici în sectorul ospitalităţii, care sunt relativ tineri şi nu au atât de multe conexiuni şi îşi doresc un loc de muncă care să plătească salarii rezonabile în condiţii rezonabile”, a spus Marston.

400.000 de români sunt rezidenţi în Marea Britanie, dar cererile de muncă în UK sunt în continuare crescute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite