Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Marile companii din România care au vândut măşti neconforme. Amenzi uriaşe pentru retaileri şi lanţuri de farmacii

15
27 Nov 2020 10:16:17
Autor: Elena Deacu

Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme, se arată în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), obţinut de Agerpres.

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General. „Aşa cum am mai spus, protejarea populaţiei este prioritară. De aceea, românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia dintre noi.(...) Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a precizat ministrul.

Tot joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie sub denumirea de „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Basarab Peruca
27.11.2020, 10:34:19

Clovnul Iohannis a iesit si a spus ca Pandemia este o problema de Securitate Nationala, drept pentru care implica armata in procesul de vaccinare. Dar daca Pandemia e o problema de Securitate Nationala si implicit atenteaza la siguranta noastra ca stat, atunci vanzarea de masti neconforme nu este acelasi lucru? Si daca este asa de ce nu sunt comerciantii arestati in baza acestui principiu, judecati si condamnati, totul trebuind sa se petreaca in regim de urgenta, asa cum legea de altfel permite in astfel de situatii exceptionale. Caci iata, mastile au legatura raspandirea Coronavirusului si implicit influenteaza aceasta "situatie" care atenteaza la siguranta nationala a Romaniei.

-8 (14 voturi)
Basarab Peruca
27.11.2020, 10:36:01

Lipsa unei astfel de masuri e dovada dublului standard care se aplica, anume, la nivel discursiv se instaureaza panica prin propagarea de frica, la nivel practic insa, se umbla cu lucrurile astea de parca cineva a fost prins vanzand seminte la coltul strazii. Dulapul de la Cotroceni este al doilea Iliescu al acestei tari. Stai ca e Siguranta Nationala, stai ca de fapt nu e. Câh!

-8 (14 voturi)
defu gabi
27.11.2020, 10:45:44

Nevasta ministrului, cea care prin farmacia proprie a vandut masti neconforme la suprapret va fi trasa la raspundere?! Pun pariu ca nu...

-5 (11 voturi)
Basarab Peruca
27.11.2020, 11:06:47

gabi, suntem condusi de comunisti. Dar si comunistii, ca orice grup de oameni anexat unei ideologii, are membri de top si looseri. Aia de dinainte de 89 erau de top, in sensul ca te faceau fara sa iti dai seama. Aia erau borfasi innascuti. Astia de acum sunt continutul intarit si zgrunturos care ramane in ceaun dupa ce ai scos mamaliga. Niste resturi.

-6 (10 voturi)
Cetăţeanul Turmentat
27.11.2020, 10:39:12

"Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil..." Deci "grija pentru consumator" se reduce la grija de a ii scoate banul din buzunar, chiar daca e vorba de cativa lei pentru o masca. Dupa aia, "consumatorul" n-are decat sa crape. M-am saturat de aceste companii care nu fac nimic altceva decat sa prosteasca lumea pe fata iar Statul sa frece menta: actiunea Statului trebuia sa aiba loc atunci, pe loc, pentru ca oamenii s-au bazat pe eficienta mastilor in protejarea propriei sanatati si a celor din jur.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările