Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, vrea ca banii de la Bruxelles să poată fi transferaţi mai uşor către programele cu absorbţie mare

0
1 Jun 2015 18:05:55
Autor: Daniel Ionascu
Marius Nica şi Eugen Teodorovici caută o procedură mai uşoară de alocare a banilor între programele europene  FOTO Mediafax
Marius Nica şi Eugen Teodorovici caută o procedură mai uşoară de alocare a banilor între programele europene  FOTO Mediafax

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) discută împreună cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Comisia Europeană realizarea unui mecanism prin care să se poată transfera mai uşor bani între programele pe fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2014-2020, atunci când se observă că unele domenii au absorbţie bună, a declarat Marius Nica, ministrul de resort.

Oficialul a anunţat că vrea un „sistem concurenţial astfel încât acolo unde observăm că un anumit sector poate genera o dezvoltare a proiectelor rapidă şi poate atrage bani, să prioritizăm în acest sens, să putem modifica programele şi să îndreptăm fondurile către sectoarele care chiar atrag bani“.
 
„Pentru (exerciţiul bugetar – n.r.) 2007-2013 acest lucru nu s-a întamplat“, a mai spus Nica. „S-a încercat doar pe parcurs reglarea acestui sistem şi am ajuns pe final de program să avem sume care încă nu au fost angajate şi pe care cu siguranţă va fi foarte greu să le cheltuim până la finalul anului“, a completat Nica, potrivit EurActiv.ro.
 
Ministrul a mai subliniat că „este un angajament ca într-o perioada relativ scurtă să găsim acest instrument la nivelul MFE si MFP de a prioritiza acele investiţii şi acele domenii care absorb bani. Aceeaşi luptă a existat şi în 2007-2013 şi consider că nu mai putem permite această greşeală“.
 
De aceea, a subliniat ministrul, „este un angajament ca într-o perioadă relativ scurtă să găsim acest instrument la nivelul MFE şi MFP de a prioritiza acele investiţii şi acele domenii care absorb bani. Aceeaşi luptă a existat şi în 2007-2013 şi consider ca nu mai putem permite aceasta greşeală“.
 
Practic, vom avea bani în acele sectoare care au nevoie de ei şi pot dezvolta proiecte rapid pentru a atrage fonduri, a conchis Nica.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările