Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Măşti gratuite pentru săraci: Decizia parlamentarilor PSD costă de 2,5 ori mai mult decât cea a Guvernului PNL

5
21 May 2020 17:33:01
Autor: Afrodita Cicovschi
Liderul PSD Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Liderul PSD Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Modificările aduse de parlamentarii PSD hotărârii privind starea de alertă a complicat existenţa Guvernului, a declarat Ludovic Orban, referindu-se nu numai la aspecte procedurale, respectiv achiziţia prin Ministerul Sănătăţii, nu prin cel al Muncii, ci şi la costuri.

Potrivit premierului, achiziţionarea şi distribuirea de măşti gratuite către persoanele defavorizate ar fi trebuit făcute prin Ministerul Muncii, cu susţinerea Poştei Române. 
 
Însă, Parlamentul a decis ca măştile să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică, acesta urmând să le pună la dispoziţia autorităţilor locale.
 
Pentru necesarul de măşti vor fi alocate de la fondul de rezervă al Guvernului 150 de milioane de lei, a anunţat Orban la începutul şedinţei de guvern de joi. El spune că ar fi cam 1,1 milioane de beneficiari, conform legii privind venitul minim garantat.
 
Orban a mai spus că trebuie aşteptat de la autorităţile locale informaţiile legate de numărul exact de beneficiari. Achiziţia de măşti va fi făcută transparent, susţine Guvernul.
 
Comparând sumele alocate de la Fondul de rezervă al Guvernului, respectiv 150 milioane de lei - propunerea PSD, faţă de 59 milioane de lei - propunerea PNL, putem spune că se vor înregistra cheltuieli de 2,5 ori mai mari, deşi numărul beneficiarilor este majorat cu doar 200.000.
 
Proiectul PNL prevedea acordarea de măşti gratuite pentru 900.000 de români, inclusiv pentru cei fără locuinţe, dar livrarea costa de 3 ori mai mult decât achiziţia
 
Statul ia în calcul distribuirea gratuită de măşti faciale pentru 900.000 de români, inclusiv „homeless” la costuri de distribuţie suportate de buget de 3 ori mai mari decât cele pentru achiziţia măştilor.
 
Concret, aproximativ 280.000 familii beneficiare de ajutor social şi/sau alocaţie pentru susţinerea familiei, în care se înregistrează aproximativ 900.000 persoane, vor primi gratuit măştile faciale, bugetul Ministerului Muncii fiind suplimentat din Fondul de revervă aflat la dispoziţia Guvernului cu suma de 59,4 milioane de lei.
 
În iniţiativa oficialilor se menţionează însă că preţul de achiziţie al fiecărei măşti faciale va fi de 2 lei, în timp ce costurile de distribuţie pentru fiecare bucată va fi de trei ori mai mare, respectiv 6 lei.
 
„Preţul de achiziţie estimat va fi de în limita a 2 lei / mască de protecţie facială şi de 6 lei pentru serviciile de distribuire. Suma bugetată va acoperii achiziţionarea a 30 de măşti pentru un număr de 900.000 beneficiari la un cost de distribuire de 6 lei/ beneficiar. Preţurile stabilite pentru achiziţia măştilor şi a serviciilor de distribuire au fost determinate printr-o procedură de cerere de ofertă pentru produsele şi serviciile ce vor fi achiziţionate, în vederea stabilirii bugetului necesar, urmând ca suma efectiv cheltuită să fie determinată de achiziţionare conform procedurilor legale în vigoare la momentul efectuării procedurii de achiziţie”, se arată în document.
 
Măştile se acordă pentru un număr de 30 de zile, respectiv una/zi/ fiecare persoană singură sau persoană din familia beneficiară de ajutor social sau de alocaţie pentru susţinerea familiei, identificarea persoanelor care vor primi măştile de protecţie facială urmând să fie realizată de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
 
„Se reglementează situaţia deosebită a persoanelor fără domiciliu şi fără locuinţă pentru care distribuţia efectivă se propune a fi realizată prin intermediul serviciilor publice de asistenţă socială”, se mai arată în documentul postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vanatorul/d.c.
21.05.2020, 18:06:08

”Măşti gratuite pentru săraci: Decizia parlamentarilor PSD costă de 2,5 ori mai mult decât cea a Guvernului PNL” Da, si..? Nu mai au cocalarii liberali ce sifona catre firmele lor sau clientela lor politica..? Peste 350 de milioane de euro au fost cheltuiti pana acum de catre guvernarea cocălărimii iohannist-liberal-neosecuristice pe masti si niscaiva aparatura medicala, fara sa se organizeze nicio licitatie..!

0 (4 voturi)
Edmond Wolf
21.05.2020, 18:55:04

Eu am una primită de la un spital la care am intrat chiar la începutul stării de urgență. S-a făcut ca talpa de bocanc, respir pe alături când o pun. N-am cunoscut nici un coronavirus până azi. Când se vor rupe băierile care s-au cam tocit, îi voi coase unele noi.

-1 (1 vot)
kamy node
21.05.2020, 21:05:18

psd_ísti darnici in vorbe goale . poate unora le tine de foame .

0 (2 voturi)
Un cititor
21.05.2020, 22:06:43

Sa le dea si PSD-istilor ....saracii !!! "Au venituri insuficiente."

-1 (1 vot)
imacandi
22.05.2020, 12:22:49

Frica domnilor,frica ii face pe cei bogati sa le dea celor saraci masti in speranta ca vor scapa prin evitarea raspandirii la nivelul de jos a societatii

Modifică Setările