Mediul de afaceri nu este de acord cu introducerea a 11 noi salarii minime pe economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR. Foto Inquam/Octav Ganea
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR. Foto Inquam/Octav Ganea

Mediul de afaceri nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie şi solicită Camerei Deputaţilor, ca for decizional, să respingă acest proiect de lege pe motiv de neconstituţionalitate, dar şi pentru că nu a fost efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor.

"Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii. De altfel, Constituţia României stabileşte existenţa unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin această propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie", a declarat, luni, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

El a precizat că proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se va afla marţi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este şi camera decizională.

Potrivit sursei citate, prin această lege se intenţionează "echilibrarea" sistemului de salarizare între sectorul bugetar şi mediul economic privat, prin aplicarea unor coeficienţi minimali de ierarhizare salarială la salariul minim brut pe ţară garantat în plată, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

Funcţia, gradul profesional, nivel de calificare Coeficient Necalificaţi 1,00 Calificaţi* 1,20 Personal administrativ şi de specialitate încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este: Şcoală profesională* 1,20 Studii liceale* 1,20 Şcoala postliceală* 1,25 Studii liceale + calificare* 1,25 Şcoală de maiştri* 1,30 Studii superioare de scurtă durată* 1,50 Personal cu studii superioare încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare   Studii superioare de lungă durată** 1,70 Studii superioare de lungă durată – cu master** 1,80 Studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activităţii desfăşurate** 2,00 * se aplică pentru personalul salarial cu mai mult de 2 ani vechime în specialitate/experienţă (pentru poz. 2-11)  *  * se aplică pentru cazul în care fişa postului are condiţie sine qua non (pentru poz. 8-11)
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite