Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mediul de business se aşteaptă la o nouă recesiune din cauza scumpirilor şi a lipsei forţei de muncă

0
22 Nov 2021 10:55:13
Autor: Afrodita Cicovschi

Mediul de afaceri estimează reintrarea în recesiune, principalele îngrijorări pentru perioada următoare fiind lipsa forţei de muncă, creşterea preţului materiilor prime şi inflaţia, potrivit studiului Confidex.

Încrederea managerilor în economia românească a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru următoarele luni s-au înrăutăţit: 41% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea (în comparaţie cu 17% în Q1 2021). Principalele îngrijorări pentru perioada următoare sunt definite de lipsa forţei de muncă, de creşterea preţului materiilor prime şi de creşterea inflaţiei, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group. 
 
,,Scăderea indicelui CONFIDEX la un nivel similar cu cel de la începutul pandemiei vine pe fondul accentuării unor efecte pe termen lung ale crizei Covid-19, precum perturbările din lanţurile de aprovizionare ce afectează în mod direct producţia industrială. De asemenea, sunt şi câteva efecte pe termen scurt, generate de criza politică şi de valul IV care destabilizează perspectivele forţei de muncă. CONFIDEX S2 2021 ne arată nu doar că managerii şi-au pierdut o bună parte din încredea în economie, ci şi o posibilă reintrare în recesiune, indicată de un procent foarte mare, 41% dintre manageri. Practic înţelegem că se suprapun două crize – cea sanitară şi perspectiva unei eventualenoi crize economice, în care economia este lovită de scumpirea energiei, creştera preţurilor şi alte efectele directe ale crizei sanitare. Iar revenirea din aceste crize este estimată într-un orizont de minimum doi ani, dar chiar trei ani şi jumătate pentru economia românească pe ansamblu.” a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
 
Faţă de Studiul Confidex desfăşurat la începutul lui 2021, observăm o involuţiei a stării de spirit a managerilor şi o întărire a percepţiilor negative: s-a dublat ponderea celor care cred că PIB va scădea (41% vs 17% în Q1 2021), a crescut ponderea celor care cred că puterea leului va scădea (86% vs 77% în Q1 2021) şi a crescut ponderea celor care cred că inflaţia va creşte (92% vs 74% în Q1 2021). Managerii din HORECA şi Transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimişti. Pe de altă parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimişti. Nivelul de optimism este redus şi în predicţiile pentru următoarele 12 luni. Doar un manager din 8 consideră că economia naţională se va îmbunătăţi. În schimb, unul din 5 manageri apreciază că economiile globală şi europeană vor avea un trend pozitiv în următorul an. 
„Principalele 3 îngrijorări ale antreprenorilor şi managerilor, arată studiul CONFIDEX, sunt lipsa forţei de muncă, creşterea preţului materiei prime şi rata inflaţiei. Acestea au fost, de asemenea, principalele problemele expuse şi de către preşedintele Băncii Centrale Europene - Christine Lagarde, în cadrul unui discurs susţinut la Parlamentul European, care vede cele 3 aspecte drept cauza pentru încetinirea economiilor şi înrăutăţirea perspectivelor în viitorul apropiat. De asemenea, îngrijorările vin şi în contextul în care rata inflaţiei în zona euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Revenind la ţara noastră, managerii notează pentru prima dată după debutul pandemiei, moment în care mulţi români s-au întors acasă, o criză a forţei de muncă. Apare în premieră în lista îngrijorărilor şi contextul politic.” a mai menţionat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group. 
 
Indicatorul stării de spirit cu privire la evoluţia economiei naţionale, a pornit de la 4.4 în Q2 2020, a stagnat în Q3 2020, urmând de atunci o creştere până la 5 în Q1 2021, pentru ca acum să revină din nou la valoarea de 4.4. Faţă de ediţiile anterioare ale studiilor CONFIDEX, se înrăutăţeşte starea de spirit a managerilor din majoritatea domeniilor. Managerii din Agricultură au revenit pe primul loc ca optimism, urmaţi de Servicii, Industrie şi Construcţii, iar cei din HORECA şi transporturi sunt în continuare la cea mai redusă medie de la debutul pandemiei şi al studiului CONFIDEX.
 
„Încrederea managerilor şi antreprenorilor în economie a înregistrat într-adevăr o scădere considerabilă. Reversul medaliei este oferit însă de oportunităţile care pot apărea într-o criză economică dată de disfuncţionalităţile actuale ale pieţei, oportunităţi care pot fi despre consolidarea pieţei, dezvoltarea de parteneriate noi prin care companiile pot sa reducă pe cât posibil riscurile şi să completeze resursele de personal cu management eficient, capabil să gestioneze situaţii de criză.” a concluzionat Andrei Cionca.
 
Managerii au creat şi o ierarhie a oportunităţilor identificate si pe care vor miza in următoarea perioada: domeniile în care activează anumite companii au cunoscut creşteri importante datorită faptului că a crescut cererea pentru produsele pe care le aveau; alte companii au profitat de această perioadă pentru a-şi diversifica gama de produse sau a se extinde pe alte pieţe; PNRR şi celelalte fonduri europene reprezintă de asemenea o oportunitate importantă pentru companii în perioada următoare.
 
Percepţia redresării economiei rămâne într un orizont de 2 ani pentru economia europeană şi pentru sectorul de activitate sau propria companie. 
 
Metodologie şi perspective
Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, CONFIDEX măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii. 
CONFIDEX este singurul studiu care a surprins T zero al companiilor şi a monitorizat pulsul economiei pe tot parcursul pandemiei. In cele cinci etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 2.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi.
 
Studiul CONFIDEX S2 2021 acoperă un eşantion de 503 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; HORECA; transport, distribuţie, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri. 
 
Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările